Alati za pristupačnost

Novosti

Potpisan sporazum s Hrvatskim nacionalnim vijećem

Potpisan sporazum s Hrvatskim nacionalnim vijećem

Gradonačelnik Požege Željko Glavić prisustvovao je potpisivanju Sporazuma o suradnji vrijedan 20 tisuća eura kojim će se financirati projekti i programi od interesa za hrvatsku zajednicu u Republici Srbiji, a kojega su u Velikoj županijskoj vijećnici potpisale požeško – slavonska županica Antonija Jozić i predsjednica Hrvatsko nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, Jasna Vojnić. Konkretan je to iskorak koji je uslijedio nakon potpisanog Pisma namjere o uspostavljanju suradnje Hrvatske zajednice županija i Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji.

Uz izaslanstvo Požeško-slavonske županije, potpisivanju su prisustvovali i Karolina Bašić, predsjednica Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća, elektorica Hrvatskog nacionalnog vijeća Anita Đipanov Marjanović te Branimir Kopilović, predstavnik Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.
Županica Jozić tom prigodom zahvalila je gradonačelnicima i načelnicima koji su prihvatili inicijativu sudjelovanja u potpori Hrvatima izvan Republike Hrvatske, pokazujući time zajedništvo.

- Ono što je posebnost ovog ugovora je činjenica da su to sredstva, ne samo iz proračuna Požeško-slavonske županije, već sredstva iz proračuna gradova Požege, Pleternice, Pakraca, Kutjeva i Lipika te općina Kaptola, Jakšića, Brestovca, Čaglina i Velike. Ovom prilikom zahvaljujem se gradonačelnicima i načelnicima na prihvaćenoj inicijativi da svi zajedno sudjelujemo u ovom obliku potpore Hrvatima izvan Republike Hrvatske čime smo opet, kao Požeško-slavonska županija, pokazali zajedništvo – rekla je Jozić.

Istaknula je kako je ovo nadogradnja suradnje koja već postoji, istaknuvši suradnju Glazbene škole Požega, Općine Kaptol i Festivala Zlatni glas Zlatne doline, Javne ustanove Pleternica i Muzeja bećarca s Hrvatskom glazbenom udrugom Festival bunjevački pisama koji su zajednički radili na nizu projekata, promičući tako kulturu i vrijednosti Hrvata na području Požeško-slavonske županije i Republike Srbije.

Predsjednica Vojnić zahvalila se na podršci koju su Požeško-slavonska i druge županije pružile, time osiguravajući sigurnost Hrvatima u Srbiji i jačajući njihov položaj kroz pružanje pomoći u redovnom funkcioniranju te provedbi kulturnih, obrazovnih i ostalih projekata.

- Danas smo izuzetno ugodno iznenađeni. Prije svega čestitam županici Jozić jer ovo što smo danas doživjeli da svi gradovi i općine zajedno sudjeluju u potpori Hrvatima u Republici Srbiji na jednoj simboličnoj razini ima veliku poruku, da svi iz ove županije pružaju potporu i stoje čvrsto uz sve ono što Hrvati u Srbiji rade. Čestitamo vam na zajedništvu zbog kojeg smo danas izuzetno dirnuti, a posljedica ovog sporazuma će sigurna sam i vas dirnuti nakon godinu dana - istaknula je Vojnić.

Izvor: Grad Požega/Požeško-slavonska županija