Alati za pristupačnost

6. sjednica - Vijećnička pitanja

Vijećnik Mitar Obradović (SDP):
- Zašto Grad Požega od građana traži podatke koji nisu potrebni, a vezani su za prijave šteta koje su uzrokovane elementarnim nepogodama? Grad Požega je u objavi zatražio podatke, odnosno zatražio je da građani dostave presliku kartice tekućeg računa. Kada sam postavio pitanje o tome, rečeno mi je da o tome nema spoznaje. Kako nisam bio na prošloj sjednici, dobio sam informaciju da je rečeno da taj podatak nije tražen i da su građani mogli dostaviti karticu s prekriženim podatcima koji nisu potrebni. Propisano je da se mogu tražiti samo podaci koji su nužni za obradu, podaci koje Grad ima, za nekoliko tisuća građana, a ne oni koje ne smije tražiti niti imati. Ima li Grad osobu zaduženu za takve podatke i što misli poduzeti?“

ODGOVOR:
Gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić:
Ne znam što da vam kažem. Toliko dugo se poznajemo da znate da nisam niti financijaš niti pravnik. Dakle, primjerenije bi bilo to pitati pročelnice. Prošli puta kada ste postavili to pitanje rečeno je, koliko se sjećam, da to baš i nije traženo. No dobro, ako vi imate informacije da je tako, zadužit ćemo pravnu službu neka izvadi sve prijave i pregleda ima li negdje prekomjerni broj podataka kako bi ih izmijenili.“

 

Vijećnik Dinko Zima (SDP):
Imam pitanje vezano za Crkvene Vrhovce gdje stanovnici nemaju kontejner na groblju. Potom, problem je i cesta, a o pitkoj vodi da ne govorim. Dakle, riječ je da se nemaju kome obratiti. U više navrata su se pokušali obratiti bivšem gradonačelniku, nisu mogli doći do njega, a ne mogu niti do vas.“

ODGOVOR:
Gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić:
Gdje god nema rasvjete, gdje god je rupa na cesti ispada da je sve nastalo u posljednjih par mjeseci. I vi, i ja znamo da taj kontejner nije bio tamo niti sam ga ja sklonio, već ga nije bilo uopće. Što se tiče toga da netko ne može doći do mene - pozdravite te koji to kažu i recite im da to nije istina. Dobili su čak i poziv da dostave svoje popise problema. Od svih predsjednika mjesnih odbora tražimo neka nam dostave popise upravo takvih problema.

 

Vijećnica Ivana Bouček (SDP):
U posljednja dva mjeseca događa se da po tri puta dnevno pucaju vodovodne cijevi na Sajmištu (npr. Ulica kralja Tvrtka) te stanovnici ne mogu ili teško obavljaju opću higijenu zbog slabog mlaza vode. Slali su upite Tekiji koja im je odgovorila kako su smanjili vodu s devet na četiri bara te da će im to ostati tako. Inače imaju problem da voda ima okus i miris po teškim metalima, a postoje obitelji koje su zbog vode imale crijevne probleme. Stanovnici se pitaju što će se konkretno poduzeti po tome pitanju jer oni uredno plaćaju režije, a nemaju ono osnovno - mogućnost obavljanja higijenskih potrepština?

ODGOVOR:
Gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić:
Vaše pitanje i primjedbe prenijet ću Tekiji. Oni su nadležni za rješavanje toga problema, a ja sam tamo predsjednik Skupštine te ću kao takav od njih tražiti neka riješe probleme, a povratnu informaciju o tome dati će Vam se na sljedećoj sjednici koja će biti ubrzo.


Vijećnik Tomislav Hajpek (SDP):
Obzirom da je 20. kolovoza, o.g. završena javna rasprava u svezi s Generalnim urbanističkim planom, zanima me kada će doći na usvajanje?“

ODGOVOR:
Gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić:
Zbog ozbiljnih problema u staroj verziji, izvršene su određene dorade, a napravljena je i revizije. Budući da je već bila jedna rasprava, u prosincu će biti još jedna, skraćena.
Pročelnica Andreja Menđel:
Izrađivačica nas je kontaktirala, izvješće je pri kraju te očekujemo da će kroz ova dva tjedna biti ponovljena javna rasprava nakon čega slijedi prijedlog za usvajanje. Ponavljamo da će na javnoj raspravi biti samo oni prijedlozi koji su stigli u redovnom roku, budući da i dalje dobivamo naknadne zahtjeve koje u ovome krugu ne možemo zaprimiti.

 

Vijećnik Mitar Obradović (SDP):
Što se dešava sa stadionu NK Slavonija, po kojem projektu se stadion uređuje, jer ga u javnosti nema, te što će se, kada i po kojoj cijeni sve napraviti? Da li i Hrvatski nogometni savez sudjeluje u uređenju kao što sudjeluje na stadionu u Pleternici. Nadalje, napominje da su izbori u HNS-u, a jedini je kandidat iz Pleternice.

ODGOVOR:
Gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić:
Stadion je već star, a o stadionu se pričalo i devedesetih godina. Bilo je govora o izgradnji novog stadiona, a ponudu je dao Kamen-Ingrad d.o.o. Tadašnja gradska vlast je to odbila i zato je stadion izgrađen u Velikoj. Na stadionu NK Slavonija došlo je do nepopravljive štete koja je nastala uslijed elementarne nepogode (tuče), u lipnju, o.g. Čekalo se da dođu kontejneri kako bi se igrači imali gdje presvući. Stadion se ruši već ovaj mjesec, a teren se priprema za izgradnju novog. U Proračuna su planirana sredstva za umjetnu travu i pomoćni stadion, a radovi će započeti na proljeće. Projekt ima dvije strane i to, za sadržaj zgrade dobili smo od Hrvatskog nogometnog saveza idejni projekt i riješeni su primjedbe i komentari, a što se tiče ostalog, mora se izraditi projekat. Što stiče Pleternice ne želi političke podjele, treba njegovati dobar odnos s gradovima i općinama u Županiji. U izbore za čelnike sportskih udruga ne želi se miješati. Iskoristit će se sve što Gradu stoji na raspolaganju, ne samo za stadion nego i za SD Tomislav Pirc koja je u katastrofalnom stanju i nema više uvjete za natjecanja.