Alati za pristupačnost

Gradska knjižnica Požega

Pozega, 300118. Reportaza iz Gradskog kazalista Pozega koje ima pet zaposlenih, ali nijedan nije glumac. Na fotografiji: Gradsko kazaliste Pozega. Foto: Vlado Kos / CROPIX

Na mjestu današnje Gradske knjižnice i čitaonice u prvoj polovini 19. stoljeća, sagrađena je najprije reprezentativna prizemnica s bidermajerskim karakteristikama. Tu je stajala sve do 1907. godine, kada je njenom mjestu izgrađena reprezentativno arhitektonsko zdanje Prve požeške štedionice ( prva štedionica osnovana je 1873.godine) Projektirali su je poznati zagrebački arhitekti Leo Hönigsberg i Julio Deutsch. Zgrada je imala već tada javnu namjenu. Građena je opekom u U , tako da se glavni dio zgrade pruža uz ulicu, a sa svake strane zgradu zatvara još po jedno krilo.

Danas je od izvorne opreme stolarija, dijelom podovi, kameno stubište uz koje je secesijska ograda od kovanog željeza, te strop nad stubištem sa dekorativnim secesijskim oslikom. Ostale su i orginalne kaljeve peći. Pročelje zgrade jeGradska knjiznica.jpg simetrično oblikovano i podijeljeno vijencem na prizemlje i kat. Posebno istaknut na zgradi je središnji dio prvog kata i dio nad njim.

Ovaj dio je naglašen sa tri plitka balkona izvedena jednostavnim balustrima. U zoni iznad nadvratnika balkonskih vrata su kartuše s vegetabilnim isprepletenim ornamentom. Nad balkonskim ulazom je natpis PRVA POŽEŠKA ŠTEDIONICA, sa svake strane natpisa su reljefno oblikovane stilizirane pčele. Iznad natpisa je su stubovi na kojima su stilizirano oblikovane košnice s vegetabilnim ukrasom. Stupovi su povezani lukovima. Krovište ovog središnjeg pročelja zgrade pokriveno je mansardnim krovom. Štedionica je djelovala do 1938. godine, a danas je u toj zgradi Gradska knjižnica i čitaonica.

gkpz.hr