Alati za pristupačnost

Kultura

Vrlo bogatu materijalnu i nematerijalnu povijesnu i kulturnu baštinu Požege predstavljaju kulturne institucije Grada.

 

kazaliste LOGO

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine. Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika. U travnju 1945. godine, 230 godina nakon prvog spomena kazališta osnovana je u Požegi Sindikalna kazališna grupa koja je stvorila temelje za prvo profesionalno kazališe koje u Požegi djeluje od 1948 do 1957. godine, da bi 10. ožujka 1995. godine bilo svečano otvoreno Gradsko kazalište Požega uz predstavu simboličnog naziva „Gle kako dan lijepo počinje“ u režiji Ivice Plovanića.

Ne smijemo biti neskromni i tvrditi kako je Gradsko kazalište dosegnulo izvrsnost, no sve što se događalo protekla dva desetljeća bilo je upravo na tragu tog željenog cilja. Govore o tome predstave vlastite produkcije koje su odigrane na pozornicama diljem Hrvatske, od nacionalnih kuća do renomiranih domaćih kazališta. Treba istaknuti i Nagradu hrvatskog glumišta, domaćeg kazališnog Oscara.

Gradsko kazalište Požega - gkp.hr


 

 

knjiznica LOGOGradska knjižnica Požega središnja je narodna i matična knjižnica Požeško-slavonske županije čiji počeci sežu u 1845. godinu kada je u Požegi osnovana Čitaonica pod nazivom Lectoria societas. Odlaskom Khuena Hedervaryja 1904. godine Narodna čitaonica mijenja naziv u Hrvatska čitaonica te nastavlja doprinositi društvenom i prosvjetnom napretku u hrvatskom duhu. Od 1912. do 1951. knjižnica je bila djelovala u stanu zgrade Prve požeške štedionice kada je bila na kratko preseljena u prostorije nasuprot nekadašnjem Kinu Central i u tom razdoblju djelovala je kao budžetska ustanova NOO Požega do 1956. kada se vraća u obnovljene prostorije Prve požeške štedionice izgrađene 1907. godine u kojima se nalazi do danas.

Nakon dugogodišnjeg projekta dogradnje i adaptacije zgrade koji su financirali Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Požega, prema projektu arhitekta Borisa Vučića Šnepergera koji je uspio na funkcionalan način istaknuti koncept otvorenosti spajanjem tradicionalnog i modernog u arhitektonskom i funkcionalnom kontekstu te učinio Gradsku knjižnicu mjestom koje nudi slobodno i samostalno uživanje u bogatim prostornim i programskim mogućnostima u skladu s potrebama suvremenih korisnika 21. stolječa. Nova požeška Knjižnica otvorena je 15. ožujka 2021. u 175. obljetnici svoga postojanja.

Gradska knjižnica Požega - gkpz.hr


 

 

muzej LOGOGradski muzej Požega osnovan je 6. prosinca 1924. godine zaslugom Julija Kempfa, istaknutog Požežanina, povjesničara, autora prve monografije o Požegi i Požeškoj županiji, prosvjetnog djelatnika, sudionika u javnom životu grada i gradonačelnika.

Po svom tipu Muzej je zavičajni i kompleksni, a sastoji se od osam odjela koji se skrbe za oko 85 000 muzejskih predmeta, knjiga i publikacija. Muzejski odjeli su: Arheološki, Prirodoslovni, Povijesni, Etnološki, Odjel povijesti umjetnosti, Odjel za dokumentacijsko – informacijske poslove, Pedagoški odjel te Odjel za opće i tehničke poslove.

Kroz svoju povijest Muzej je promijenio nekoliko lokacija u užem dijelu grada, uključujući i prvi stalni postav u Županijskoj palači. Zalaganjem profesora Antuna Bauera Grad je 1953. godine kupio reprezentativnu baroknu trgovačku građansku kuću Krauss s početka 18. st. koja je i zaštitni znak Muzeja. Kako se povećavao muzejski fundus te proširivala muzejska djelatnost, Muzej se vremenom proširio na građansku kuću Spitzer s početka 20. stoljeća koja je smještena na Trgu Svetog Trojstva te kasnije na građansku kuću s početka 20. stoljeća u ulici Matice Hrvatske.

Gradski muzej Požega - gmp.hr.