Alati za pristupačnost

Novosti

POŽEGA – REGIONALNI DISTRIBUCIJSKI CENTAR ZA VOĆE I POVRĆE

POŽEGA – REGIONALNI DISTRIBUCIJSKI CENTAR ZA VOĆE I POVRĆE

Uoči sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Jakšiću uručena je Odluka o financiranju za projekt Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Požegi. Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske predsjedao je sjednicom, a domaćini su bili Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije i Ivica Kovačević, načelnik Općine Jakšić.

 „Projekt Slavonija, Baranja i Srijem zaista je emancipirao sve ovo što radimo i zato su ovi tradicionalni susreti, kao mogućnost da izravno razmijenimo mišljenja za ono što radimo dobro i ono što možemo popraviti, nešto što Vlada itekako cijeni“ -  rekao je premijer Plenković. U sedam godina kroz projekt Slavonija, Baranja i Srijem uloženo je tri milijarde eura. Izvijestio je da je u projekte u Osječko-baranjskoj županiji uloženo milijardu i 50 milijuna eura, u Vukovarsko-srijemskoj 642 milijuna eura, u Brodsko-posavskoj 344 milijuna eura, u Virovitičko-podravskoj 321 milijuna eura te u Požeško-slavonskoj 250 milijuna eura. Uz to, kroz zajedničke projekte koji idu kroz više županija, uloženo je dodatnih 310 milijuna eura. Izjavio je kako će Vlada Republike Hrvatske nastaviti kroz svoj treći mandat  držati do potreba Slavonije, Baranje i Srijema, istaknuvši  ciljeve u obrazovanju da sva djeca u Hrvatskoj do 2027. godine imaju jednosmjensku nastavu u osnovnim školama te da do 2030. svako dijete ima svoje mjesto u vrtiću.

„Kroz osnivanje Savjeta postigli smo vidljivost Slavonije kao prostora iznimnog potencijala, a postavljeni su i jasni temelji za razvoj gospodarstva i industrijsku tranziciju Panonske Hrvatske.“ – izjavila je županica Jozić i dodala kako  snažna podrška Vlade, smjer, cilj i politike koje se provode ulijevaju osjećaj sigurnosti građanima Požeško-slavonske županije. U svom je govoru stavila naglasak na projekte prometne povezanosti županije putem izgradnje brze ceste od Požege do autoceste A3, povezivanje zapadnog dijela županije s autocestom kao i Požege s Našicama, do obnove pruge od Čaglina do Našica. Projekt koji će značajno utjecati na poljoprivrednu proizvodnju u Slavoniji je izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Požegi, vrijedan 15 milijuna eura.

Na sjednici je predstavljena razvojna tranzicija Slavonije, Baranje i Srijema, ulaganja u poljoprivredu na području Slavonije, Baranje i Srijema, informacije o ulaganju Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u regionalni razvoj Slavonije, Baranje i Srijema te ulaganja u socijalnu politiku Slavonije, Baranje i Srijema.

Gradonačelnik Požege u raspravi je zahvalio premijeru i Vladi na financiranju projekta Požeške bolte iz Sporazuma Slavonija, Baranja i Srijem, projekta vrijednog preko pet milijuna eura koji je uspješno završen, a obuhvaćao je uređenje Požeške kuće kao Centra za posjetitelje te dogradnju, uređenje i opremanje Gradskog muzeja Požega.

FOTO: vlada.gov.hr