Alati za pristupačnost

Novosti

11. POŽEŠKA SARMIJADA Najbolju sarmu skuhala Slavica Biondić, najboljom domaćicom proglašena Snježana Anokić Rogalo, a najuređeniji stol imao KUD Rama Pleternica

11. POŽEŠKA SARMIJADA Najbolju sarmu skuhala Slavica Biondić, najboljom domaćicom proglašena Snježana Anokić Rogalo, a najuređeniji stol imao KUD Rama Pleternica

Ovogodišnja požeška Sarmijada u svom je 11. izdanju okupila ljubitelje kraljice slavonskog stola u restoranu „Grgin dol“ u Požegi, gdje su Udruga Požeški čuvari baštine i tjednik Kronika požeško-slavonska već tradicionalno organizirali ovu manifestaciju.

Članovi kulturno-umjetničkih društava, udruge, planinarska društva i pojedinci, iz ormara su izvukli svoje najtradicionalnije stvari za uređenje blagdanskoga stola te su na njemu uz bogatu trpezu predstavili i sarmu.

Sarma je na ocjenjivanje došla u 17 uzoraka, pa ni ove godine žiri nije imao lagan zadatak. Bilo je tu klasične sarme sa svinjetinom i junetinom, sarme u listu vinove loze, kao i one po turskoj recepturi, zahvaljujući studentici iz Turske koja se prijavila s Fakultetom turizma i ruralnog razvoja u Požegi.

Osim što je morala biti fina, sarmu je trebalo prigodno i prezentirati, a to je najbolje učinila Snježana Anokić Rogalo iz Agroturizma Dobrogošče, koja je odnijela titulu najbolje domaćice 11. Sarmijade.

Najbolju sarmu skuhala je Slavica Biondić iz Eminovaca. Drugo mjesto osvojila je sarma Đurđe Horvat iz Hrvatskog planinarskog društva „Sokolovac“ Požega. Treće mjesto za svoju sarmu osvojila je ekipa studenata Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi i Udruge Alumni FTRR Požega.

Najljepše uređeni stol imali su članovi KUD-a Zavičajno društvo Rama iz Pleternice. Drugo mjesto za uređenje svoga stola zaslužila je ekipa Slavice Biondić iz Eminovaca, dok je treće mjesto pripalo restoranu „Schon blick“ iz Vetova.

Nagrade i plakete svim dobitnicima uručio je požeški gradonačelnik prof.dr.sc. Borislav Miličević, zajedno s organizatorom Vladimirom Protićem, koji je uvodno naglasio kako bi Sarmijada bila u svom dvanaestom izdanju da nije bilo pandemije, ali da su nastavili raditi u istom intenzitetu i dalje.

Izvor: Radio Vallis Aurea