Četvrtak, 02 Studeni 2017 17:09

Počele pripreme za obilježavanje 790.-og rođendana grada Požege, ali i za njegovu 800. obljetnicu

||| |||

U Gradskom muzeju Požega danas je održano predstavljanje izložbe umjetničkih fotografija Janka Belaja radnog naslova „Rudine – gledaj Požegu – 790 godina“ i projekta priprema obilježavanja 800.-te obljetnice prvog pisanog spomena grada Požege. Program su predstavili gradonačelnik Požege Darko Puljašić, ravnateljica Gradskog muzeja Maja Žebčević Matić i fotograf Janko Belaj.

- Požega ove godine obilježava 790. obljetnicu prvog pisanog spomena grada i to je razlog autorskoj izložbi Janka Belaja koja će biti upotpunjena radionicama i drugim događanjima, a posebna će biti promocija vrlo interesantnog kalendara za 2018. pa skroz do 2027.godine, dakle to je kalendar koji će sadržavati deset godina u sebi. Cijela ta priča početak je pomno osmišljene desetogodišnje pripreme obilježavanja 800.-e godišnjice grada. – rekla je ravnateljica Žebčević Matić.

Na koji će se način u pripremu ove značajne obljetnice uključiti Grad Požega pojasnio je gradonačelnik Darko Puljašić.

- Danas već osmišljavamo strategiju i pripremamo se, a pozivamo i naše sugrađane da se pridruže kako bi to bila godina Požege, godina gdje će cijela Hrvatska dolaziti k nama i gdje ćemo moći pričati priču koja traje već 800 godina. Vrlo malo gradova u Hrvatskoj može se podičiti s tako bogatom poviješću. Muzej, kazalište, knjižnica, Turistička zajednica, Grad Požega, svi umjetnici koji žive i rade u ovom gradu, svi će biti uključeni i svi sugrađani pozvani da sudjeluju u kreiranju načina na koji ćemo svoj grad ovih deset godina pripremati i prezentirati te se istovremeno i učiti što je ustvari naš grad. Grad smo iznimne povijesti i ljudi te stoga moramo prezentirati što smo bili, što smo danas i što ćemo biti. - rekao je gradonačelnik Puljašić.

Početak obilježavanja bit će u znaku izložbe fotografa Janka Belaja koja će biti otvorena 5. prosinca, na rođendan Gradskoj muzeja. Izložba će ponuditi pogled na jednu drugačiju Požegu, ispričanu iz perspektive rudinskih glava.

- Izabrali smo da Rudinske glave koje su neprikosnoveni kraljevi kulturne baštine – arheološke, povijesne i umjetničke – požeškog kraja, pričaju priču, a ja ih pri tom portretiram. Možemo iz gledati kao glumce u kazalištu i mene kao dokumentarista te predstave. U prvom snimanju obilazio sam grad samostalno, tražeći široke kadrove, a u drugom ćemo snimanju ići na detalje i više se posvetiti životu građana. - rekao je Belaj.