Grad Požega, Trg Sv. Trojstva 1, 34000 Požega

Utorak, 31 Siječanj 2023 11:06

Mjesec borbe protiv raka vrata maternice, Europski tjedan prevencije raka vrata maternice i „Dan mimoza“

|| ||

Prvi mjesec u godini tradicionalno je posvećen temama vezanim uz prevenciju i rano otkrivanje raka vrata maternice. Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice ove se godine obilježavao 21. siječnja, a Europski tjedan prevencije raka vrata maternice u tjednu od 16. do 22. siječnja ove godine.

Zavod za javno zdravstvo ove je godine Dan mimoza obilježio u Gimnaziji Požega i Glazbenoj školi u četvrtak 19. u suradnji sa Ligom protiv raka uz podršku studenata šeste godine medicine, studija na engleskom jeziku iz Zagreba.

Uz predavanja o spolnom zdravlju tijekom velikog odmora učenici i učenice imali su prigodu u ležernoj atmosferi postaviti pitanja te se informirati o kvalitetnim i stručnim izvorima informacija o spolnom zdravlju i načinima sprječavanja raka vrata maternice cijepljenjem protiv HPV-a te aplikaciji Spolno zdravlje. Ove je godine uz obilježavanje Dana mimoza u Pakracu 23. siječnja održano predavanje Velibora Travice, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije u organizaciji udruge LiPa.

 O raku vrata maternice

U Hrvatskoj posljednjih 10 godina bilježimo oko 320 slučajeva i oko 120 smrti od raka vrata maternice godišnje. Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak, u 2020. godini bilo je 276 oboljelih od raka vrata maternice, a 126 žena umrlo je od raka vrata maternice. Po pojavnosti rak vrata maternice je drugo sijelo raka žena u dobi od 40 do 49 godina.

S obzirom na mogućnosti koje danas medicina ima, od raka vrata maternice ne bi trebala niti jedna žena više oboljeti niti umrijeti. Na području naše županije svake godine oboli desetak žena, a nekoliko žena, na žalost, i umre. Stoga vrijedi ponoviti osnove zaštite.

 Od raka vrata maternice nas štiti:

  1. Odgovorno spolno ponašanje
  2. Zaštita besplatnim cjepivom protiv HPV-a (Humanog papiloma virusa)
  3. Odlazak na redovite ginekološke preglede i Papa-test

Na ovaj način gotovo se svaki slučaj raka vrata maternice može ili spriječiti ili dovoljno rano otkriti. Međutim, ovi programi su učinkoviti jedino ako ih se koristi, a koristit će ih se samo ukoliko se razumiju prednosti. Kako bismo postigli cilj koji je Svjetska zdravstvena organizacija usvojila i eliminirali rak vrata maternice cilj je da barem 90% svih djevojčica mlađih od 15 godina bude cijepljeno protiv HPV-a, a 70% žena u dobi do 35 godina obavi preventivni pregled. U Hrvatskoj se trenutno provodi oportunistički probir raka vrata maternice te regionalna provedba prve faze reorganiziranog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice u Virovitičko-podravskoj županiji za žene u dobi od 20 do 64 godina. U 2023. će se provoditi daljnja poboljšanja i razvoj programa probira, uključujući uvođenje testiranja na HPV kao primarnog testa probira za žene iznad 30 godina.

 Cijepljenje protiv HPV-a

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a dio redovnog kalendara cijepljenja za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole, a ovisno o dostupnosti i za sve druge osobe mlađe od 25 godina. HPV nije samo najčešći uzročnik raka vrata maternice, već može uzrokovati i rak anusa, stidnice (vulve), rodnice (vagine), penisa i orofarinksa, kao i spolne bradavice (kondilome) kod oba spola. Iako sprečava većinu infekcija HPV-om, cijepljenje ne uklanja u potpunosti rizik od zaraze i nastanka raka, stoga je potrebno redovito obavljati ginekološke preglede i svakako koristiti zaštitu radi sprječavanja ove ali i drugih spolno prenosivih bolesti.

Za kraj, treba još jednom spomenuti da je rak vrata maternice jedno od najpreventabilnijih sijela raka. Drugim riječima, gotovo svaki slučaj raka vrata maternice se može spriječiti dostupnim metodama prevencije. Uz primjenu tih metoda prevencije, svatko može reći: Neću rak vrata maternice –  sebi, mami, ženi, kćeri, prijateljici, nikome!

Više informacija dostupno je na poveznicama u nastavku:

Poveznica na web stranicu „Neću rak“: https://necurak.hzjz.hr/cesta-pitanja/ 

Poveznica na web stranicu i aplikaciju „Spolno zdravlje“: https://spolnozdravlje.hr/

Brošura „Što svaka žena treba znati o raku vrata maternice“:  https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2019/01/Brosura-rak-maternice.pdf

Poveznica na video „Što je cijepljenje?“: https://www.youtube.com/watch?v=wVnOUFsk7tA

Kontakt Službe za školsku medicinu vezano uz cijepljenje protiv HPV-a: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.; 034/311 568 (574)

 

Voditeljica Službe za javno zdravstvo:                      Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo:

Jasmina Kovačević, dr.med.,                                     Mato Matijević,dr.med.vet.,

spec. javnog zdravstva                                             univ.mag. teriogenologije

 

Grad Požega, Trg Sv. Trojstva 1, 34000 Požega - Hrvatska
Email: info@pozega.hr - Telefon: 034 / 311 300 Fax: - 034 / 311 344
Uredovno radno vrijeme za rad sa strankama je od 7:30 do 14:30 sati od ponedjeljak do petka

OIB: 95699596710, MB: 02575957, Žiro račun: HR81 2360000-1835100008