Utorak, 25 Siječanj 2022 08:17

Obljetnica rođenja Julija Kempfa

|| ||

Jedan od najpoznatijih Požežana, Julije Kempf, rođen je u Požegi 25. siječnja 1864. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Požegi, a Učiteljsku školu u Zagrebu.

Obnašao je mnoge dužnosti, a područja njegova zanimanja i aktivnosti bila su raznolika. Bio je izvrstan pedagog, učitelj, spisatelj, kulturni i društveni radnik. Do kraja života Kempf je napisao više od 400 stručnih članaka, kao i nekoliko desetaka monografija koje su iznimno važne za kulturnu povijest grada Požege. Najpoznatija mu je opsežna monografija Požega (1910), u kojoj je opisao zemljopisne značajke i povijest grada i njegove okolice od najranijih vremena do početka 20. stoljeća. Zbog znanstvene utemeljenosti i tematske širine djelo je i danas polazištem za istraživanje Požeštine.

Bio je glavni promicatelj kulturnih i prosvjetnih aktivnosti u Požegi, a na njegov je poticaj osnovan Gradski prosvjetni odbor, koji je organizirao predavanja, analfabetske tečajeve i skupljao knjige za gradsku knjižnicu, a 1924. osnovao je Gradski kulturno-historijski muzej (danas Gradski muzej Požega), kojega je bio prvi kustos i ravnatelj do 1934.

Umro je 8. lipnja 1934. godine u Požegi. Na rodnoj kući podignuta je spomen – ploča s njegovim likom, a ulica u kojoj se nalazi nosi njegovo ime, kao i osnova škola u kojoj je radio i bio ravnatelj.