Grad Požega, Trg Sv. Trojstva 1, 34000 Požega

Četvrtak, 16 Prosinac 2021 21:33

Susret gradonačelnika s braniteljima: predloženo da se 13. lipnja proglasi Danom branitelja grada Požege

|||||| ||||||

U Gradskoj vijećnici Grada Požege dana 15. prosinca održan je sastanak gradonačelnika Požege dr.sc. Željka Glavića s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja grada Požege na kojemu je predloženo da se 13. lipnja proglasi Danom branitelja grada Požege. Zahvala je to svim braniteljima na doprinosu koji su nesebično dali tijekom 1991. i kasnije u stvaranju novije hrvatske povijesti. Upravo bi ova obljetnica bila jedan od trajnih podsjetnika da će se uspomena na njihovu žrtvu trajno zadržati u sjećanju.

- Prošle ste godine riješili jedan od većih problema koji ste imali, pitanje prostora za braniteljske udruge i mislim da se tu Grad, na čelu s bivšim gradonačelnikom, dosta angažirao i puno pomogao, a vjerujem da ste pomoć i razumijevanje imali i u drugim segmentima. Volio bih da tako ostane i dalje, no očekujem i suradnju s vaše strane, informacije o vašim planovima i aktivnostima kako bih znao na koji način Grad može u tome sudjelovati. Također, htio bih potaknuti pitanje Dana branitelja grada Požege. Mislim da bismo trebali jedan od datuma iz najranije povijesti u novoj Hrvatskoj državi definirati kao taj dan. Uz Dan branitelja Požeško – slavonske županije i 5. kolovoza kao nacionalni dan branitelja da imamo i naš gradski, kako bismo se tada prisjetili toga vremena i onih koji više nema. – kazao je gradonačelnik.

U ime Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško – slavonske županije gradonačelniku se zahvalio njezin predsjednik Krešimir Pavelić izrazivši zadovoljstvo u ime svih predstavnika udruga na ovoj ideji i potpori.

- Suradnja može biti samo bolja, a mi smo zbog dobre suradnje tijekom svih ovih godina znali reći da je Požega grad branitelja i to pokazujemo na svim našim obljetnicima i okupljanjima. Hvala vam na prihvaćanju i podršci ideje da grad Požega ima svoj Dan branitelja. Mi smo sporazumno došli do prijedloga da za taj datum bude odabran 13. lipnja, obljetnica osnutka 63. samostalnog bataljuna. jedne od najstarijih postrojbi iz Domovinskog rata na čiji uspjeh moramo biti ponosni. – rekao je Pavelić.

Podsjetimo kako su se dana 7. lipnja 1991. godine na stadionu Nogometnog kluba Dinamo u Vidovcima postrojili prvi dragovoljci Zbora narodne garde Požega, ispred svog zapovjednika Miljenka Crnjca, a 13. lipnja potpisani su prvi profesionalni ugovori u Vidovcima i Orahovici – tako je stvoren 63. samostalni bataljun, kasnije bojna, profesionalna postrojba koja je u jesen iste godine postala okosnica 123. požeške brigade Hrvatske vojske. Prve borbene zadaće ‘odrađene’ su na istočnom bojištu, a potom i na zapadnoslavonskom. Zbog svega što je učinila u Domovinskom ratu 3. listopada 2012. godine 63. bojna je odlikovana od predsjednika RH, Redom Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u ratu i izravnoj ratnoj opasnosti. Kroz postrojbu je prošlo 670 branitelja, poginulo ih je 34, a 150 ih je ranjeno.

Prijedlog da se 13. lipnja proglasi Danom branitelja grada Požege bit će predstavljen vijećnicima Gradskog vijeća Grada Požege koji odluku trebaju usvojiti.

 

Grad Požega, Trg Sv. Trojstva 1, 34000 Požega - Hrvatska
Email: info@pozega.hr - Telefon: 034 / 311 300 Fax: - 034 / 311 344
Uredovno radno vrijeme za rad sa strankama je od 7:30 do 14:30 sati od ponedjeljak do petka

OIB: 95699596710, MB: 02575957, Žiro račun: HR81 2360000-1835100008