Petak, 05 Studeni 2021 14:27

Ministrica Marija Vučković održala sastanak s lokalnim poljoprivrednim proizvođačima

|||||| ||||||

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom održala je sastanak s lokalnim poljoprivrednim proizvođačima na temu poljoprivrednih aktualnosti u županiji i mogućnosti unapređenja poljoprivredne proizvodnje na području županije.

Prva tema današnjeg posjeta bila je znanstveno-stručni skup pod nazivom Budućnost ruralnog prostora u Slavoniji i Baranji u organizaciji Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Požegi. Druga je radni sastanak na kojem se govorilo o dvjema temama – prezentaciji Ministarstva poljoprivrede o prednostima koje pruža udruživanje poljoprivrednika u proizvođačke organizacije, s naglaskom na sektor voća i povrća, dok je druga tema bio razgovor s poljoprivrednicima, odgovori na pitanja koja su ostala neodgovorena na posljednjem sastanku kojeg je ministrica imala ovdje u Požegi, a najveći je naglasak bio na situaciji uzrokovanoj elementarnim nepogodama koje su pogodile našu županiju u lipnju ove godine.

- Ova je tema izuzetno važna za sve nas jer je poljoprivreda kako za Županiju, tako i za Grad Požegu, top tema, osobito u svjetlu najnovijih događanja i na planu klimatskih promjena i na planu zaustavljanja iseljavanja mladih ljudi, na planu razvoja poljoprivredne i gospodarske djelatnosti koja je u našoj županiji izuzetno važna i jedna od vodećih. Zahvaljujem se ovim putem još jednom i Vladi RH i premijeru, te Ministarstvu poljoprivrede na svoj pomoći koju smo dobili za saniranje šteta, kako na stambenim objektima koju smo već podijelili, tako i na saniranju šteta u poljoprivredi. To je doista nešto što do sada nismo imali prilike vidjeti, nešto što bih rekao da je u ovom trenutku bio spas za građane, a osobito za poljoprivrednike koji od poljoprivrede žive. – poručio je tom prilikom gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić.

Na važnost pomoći dobivene od strane Vlade i Ministarstva osvrnula se i županica Požeško – slavonske županije Antonija Jozić.

- Znate da je Ministarstvo poljoprivrede osiguralo za poljoprivrednike Požeško – slavonske županije 20 milijuna kuna za isplatu odšteta za sanaciju od elementarne nepogode. Trenutno je županija završila s administrativnom kontrolom i objavit ćemo danas listu svih onih koji su udovoljili uvjetima javnog poziva i kroz sljedećih 15-ak dana, nakon što poljoprivrednici iskoriste mogućnost prigovora, ići se će s konačnom listom i isplatom sredstava. – rekla je županica.

Riječ je o sredstvima koja je osigurala Vlada RH, a potpore neće biti niže od 50% od iznosa šteta koje su procijenjene na poljoprivrednim površinama.

- Prezentirali smo danas sve prednosti udruživanja malih proizvođača u sektoru voća i povrća. Pokušavamo približiti koncept kojim ćemo ostvariti našu reformsku aktivnost izgradnje skladišno – distribucijskih centara, povezivanja izlagača, edukacije, provođenje nacionalnog sustava označavanja dokazana kvaliteta. Iskazujem i svoje zadovoljstvo što sam imala prilike otvoriti stručni skup posvećen budućnosti ruralnog prostora. – rekla je ministrica.

Na pitanje o skladištima i hladnjačama koje bi pomogle da se velika količina uroda sačuva od propadanja, ministrica je odgovorila kako ministarstvo ima predviđenu reformsku aktivnost i osigurana sredstva u Nacionalnom programu za otpornost i oporavak koja iznose 616 milijuna kuna, od kojih je 6 milijuna kuna predviđeno za edukativne aktivnosti, a 610 milijuna kuna predviđeno je za izgradnju kapaciteta koji nedostaju.

- Takav interes se prepoznaje i poštuje, da bi bio realiziran, potrebno je proizvođače udružiti, te da ga iskažu na tržišni način. Svjedoci smo u posljednjih desetak godina da se radila različita lokalna infrastruktura, doista potrebna, no ako nije iskazan tržišni interes, nažalost takvi projekti ne daju onakve rezultate kakve bi trebali. Sredstva su osigurana za šest do sedam projekata, ako ti projekti uspiju, onda ćemo uspjeti i sve ostale. – zaključila je ministrica Marija Vučković te dodala kako Ministarstvo za 2022. godinu planira određene pozicije koje se odnose na potpore malim vrijednostima i proizvođačima u sektoru biljne proizvodnje.