Subota, 02 Listopad 2021 07:51

Predavanje o prevenciji raka dojke

|| ||

Osnovna škola Antuna Kanižlića u suradnji s Gradskom knjižnicom Požega, povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, organizira predavanje na temu prevencije ove zloćudne bolesti, koje će se održati 7. listopada u 19 sati na Galeriji svjetlosti.

Osnovna škola Antuna Kanižlića ove se godine po prvi puta uključila u javnozdravstvenu kampanju Udruge SVE za NJU pod nazivom “Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad”. S ciljem promicanja Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka i poticanja žena na brigu o zdravlju udruga SVE za NJU je osmislila projekt „Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad“ i provela ga prvi put 2017. godine u Glini. Tijekom proteklih godina projekt se provodi u osnovnim i srednjim školama širom Hrvatske pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Nagrađen je 2017. godine na javnom pozivu „Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga“ Ureda za udruge Vlade RH i izabran je među tri najbolja projekta civilnog društva za 2018. godinu od strane stručnog ocjenjivačkog suda Hrvatske udruge za odnose s javnošću.

Projekt se provodi se s ciljem osvješćivanja žena o brizi za vlastito zdravlje. Svjedoci smo pobola žena svih dobi od zloćudnih bolesti, kao i često kasnog otkrivanja bolesti, što značajno smanjuje šanse za izliječenje. Jedna od glavnih briga oboljeloj ženi u tom trenutku postaje što će biti s djecom. Djeca mogu imati pozitivan utjecaj na roditelje te potaknuti njihovo odgovornije ponašanje, stoga je osmišljen projekt u kome djeca sudjeluju u prenošenju preventivnih i edukativnih poruka majkama i drugim ženskim članovima obitelji i potiču ih na redovitije kontrolne preglede.

Projekt će se provoditi i ove godine uz pokroviteljstvo i podršku navedenih institucija u mjesecu listopadu. Oko 27.000 učenica i učenika dobit će letak na koji će upisati svoje i majčino ime i uručiti ga majci kako bi nam pomogli da osvijestimo žene o važnosti brige za zdravlje u Međunarodnom mjesecu borbe protiv raka dojke.

Predavanja u Gradskoj knjižnici Požega održat će dr. med. Jasmina Kovačević, predsjednica županijske Lige protiv raka Požega i dr. med. Mia Kolarić koje će govoriti o broju oboljelih žena, radu udruge, vrstama preventivnih programa koji se provode, o odazivu građana na postojeće programe, dati stručan pogled na tumore kod žena te ukazati na potrebu čuvanja zdravlja i brige o sebi.

Ulaz na predavanje je slobodan.