Četvrtak, 16 Rujan 2021 12:29

Popis stanovništva 2021. - popišite se i vi putem sustava e-Građani

|| ||

Od ponedjeljka 13. rujna do 17. listopada, pod sloganom “Stvorimo zajedno sliku Hrvatske”, traje popis stanovništva, kućanstava i stanova – najopsežnije i najsloženije statističko istraživanje koje će po prvi put, u dvije faze, biti provedeno “bez papira”, odnosno potpuno digitalno.

Situacija nastala zbog globalne epidemije virusa COVID-19 postavila je mnoge izazove u gotovo svim društveno-ekonomskim područjima, pa tako i u provedbi popisa. Tako ove godine građani imaju mogućnost digitalnim putem ispuniti upitnike o svom stanu i kućanstvu te o svim članovima kućanstva. Tu je mogućnost iskoristio i gradonačelnik grada Požege dr.sc. Željko Glavić.

- Pozivam sve sugrađane da iskoriste mogućnost samostalnog popisivanja te na taj način podrže uspjeh prvog digitalnog popisa stanovništva i tako pomognu da "stvorimo zajedno sliku Hrvatske. – poručio je gradonačelnik.

Podsjetimo, popis obuhvaća tri jedinice – stanovništvo, kućanstva i stanove, a u prvoj fazi, do 26. rujna, građani se mogu samostalno popisati kroz sustav e-Građani. U drugoj fazi, od 27. rujna do 17. listopada, popisivanje će provoditi popisivači na terenu, osobnim intervjuom sa stanovništvom te uz pomoć prijenosnih računala, popisati će sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale.

Cilj je popisa utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva, njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima te o obilježjima kućanstava i stanova, a njegovi rezultati služe i za analizu promjena u odnosu na prethodne popise te za prognoze budućih kretanja.

Prvi rezultati bit će objavljeni najkasnije 60 dana od završetka popisivanja, a konačni rezultati bit će objavljeni prema programima publiciranja i kalendarima objavljivanja statističkih podataka Državnog zavoda za statistiku.

Više informacija ...