Srijeda, 11 Kolovoz 2021 07:26

U GRADSKOJ KNJIŽNICI POŽEGA Otvorena izložba poznatih 'tweetova' Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS)

||||||| |||||||

Sinoć je u Gradskoj knjižnici u Požegi u Galeriji svjetlosti otvorena izložba tweetova Hrvatske gorske službe spašavanja Trending #HGSS70. Pozdravljajući nazočne posjetitelje, ravnateljica Aleksandra Šutalo naglasila je kako Knjižnica započinje jedan poseban događaj i priču - otvara izložbu koja će trajati tijekom cijelog ovoga mjeseca.

- Radi se o vrlo zanimljivoj priči i vrlo smo sretni što smo je prepoznali i dosta rano dogovorili u našoj požeškoj knjižnici. Za izložbu tweetova Hrvatske gorske službe spašavanja sigurno ste već čuli, a nagrađena je za najbolju komunikaciju događaja. Kada pogledate izložene tweetove, sigurna sam da vam je svima jasno zašto je izložba nagrađena i da ste prepoznali HGSS kao vrlo važnog komunikatora u našoj državi - istaknula je ravnateljica.

Izložba u povodu 70. godišnjice osnivanja HGSS-a

Pročelnik požeške Stanice HGSS-a Josip Kraker izrazio je zadovoljstvo otvorenjem izložbe koja je osmišljena u povodu 70. godišnjice osnivanja ove službe, a predstavljena je ona druga, njezina opuštenija strana.

- Humorističkim tweetovima s upozorenjima za turiste prepoznati smo na društvenim mrežama, a posebno je zadovoljstvo što izložbu otvaramo u prekrasnom prostoru naše nove Gradske knjižnice na čelu s Aleksandrom Šutalo, kojoj zahvaljujem na pomoći i trudu - kazao je Kraker te ukratko upoznao nazočne s poviješću HGSS-a koji djeluje od davne 1950. godine, svakodnevno pomažući i tragajući za unesrećenim osobama.

- Iza nas je više od 10.000 akcija spašavanja, a danas se više od tisuću volontera iz svih dijelova Hrvatske udružuje u više od 800 različitih akcija, od potraga i intervencija do akcija helikopterom ili na vodi. Požeška Stanica HGSS-a osnovana je 1969. godine kao tada jedina stanica u istočnoj Hrvatskoj. Proslavili smo 50. obljetnicu postojanja 2019. te svečano otvorili novi prostor sjedišta stanice, koji zadovoljava suvremene potrebe razvijene službe. Članstvo stanice čine 42 volontera različitih specijalnosti - naglasio je Kraker te napomenuo da volonteri HGSS-a već sedam desetljeća rade ovaj posao, a svoje privatne živote posvećuju očuvanju tuđih. Dodao je kako u direktnom komuniciranju koriste crni humor i rade na prevenciji, a takav je stil za jednu službu nezamisliv u nas i u svijetu.

Izloženi tweetovi za humor, pouku i preventivu

Predstavnik nacionalnoga HGSS-a i pročelnik Komisije za informiranje i analitiku Jadran Kapović napomenuo je kako je ono čime se bave vrlo ozbiljan i delikatan posao.

- Spašavamo ljudske živote, a to je privilegija jer se nalazimo u poziciji gdje naše odluke doista nekome mogu produžiti život, kako znamo u šali reći, da ljudima osiguravamo budućnost. Ovi svi tweetovi namjerno vise, kao što i mi visimo u svojim akcijama spašavanja u helikopterima, na liticama te u jamama. Užad nam je osnovni alat za spašavanje, sastavljena su od puno malih niti, svaka nit može biti jedan spašavatelj, a sve skupljene u jedan snop mogu načiniti jako puno, kao i svi mi u Hrvatskoj. Na izložbi možete vidjeti cijelu priču o HGSS-u, a nije postavljena da se samo nasmijemo jer se na svim tweetovima nalaze i nekakve pouke. Humor je samo jedan od alata kojim privlačimo ljude, a tweetovi su s druge strane alat kojim radimo preventivu - zaključio je Kapović.

Demonstracija penjanja i spuštanja pomoću užeta

Pozdravljajući nazočne posjetitelje u ime Grada Požege i gradonačelnika dr.sc. Željka Glavića, privremeni pročelnik Upravnoga odjela za komunalne djelatnosti i gospodarenje Josip Lisjak zahvalio je HGSS-ovcima za njihov predan rad i doprinos zajednici.

- Bili smo svjedoci kada su u Požegi tijekom elementarne nepogode vrlo predano sudjelovali pomažući ljudima na mjestima gdje drugi nisu mogli. Vjerujem da ćemo na izložbi na pravi način doživjeti sve ono što doživljavaju HGSS-ovci u svom poslu - naglasio je Lisjak.

Otvarajući izložbu, zamjenik županice Ferdinand Troha zahvalio je autorima koji su prepoznali grad Požegu i Gradsku knjižnicu Požega te im darovali  ovu izložbu, izrazivši uvjerenje kako će što više građana doći vidjeti i uživati u izložbi te se nasmijati se HGSS-ovim šalama. 

Poslije otvaranja ove zanimljive i jedinstvene izložbe, koja je nagrađena krovnom hrvatskom PR nagradom GrandPrix Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ) u kategoriji komunikacije događaja, HGSS  je još jednom otkrio svoju kreativnu stranu. Posjetitelji izložbe mogli su vidjeti i demonstraciju pojedinih vještina, kao što su penjanje i spuštanje pomoću užeta, uz korištenje potrebne opreme. Izložba će u požeškoj Gradskoj knjižnici biti otvorena do kraja kolovoza.

Izvor: Požeški vodič