×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 690
Subota, 03 Srpanj 2021 10:03

41. POŽEŠKA KULENIJADA Šampionski kulen Tomislava Barišića iz Valpova, u konkurenciji 53 kulenara iz 6 županija

|||||| ||||||

Sinoć je u restoranu požeškoga hotela Grgin Dol održana tradicionalna 41. Kulenijada kojoj je pokrovitelj bio Grad PožegaZbog pridržavanja epidemioloških mjera, na ovogodišnjoj manifestaciji provedeno je ocjenjivanje kulena i predstavljeni su rezultati,  a izostala je degustacija za građane.

Na održanoj konferenciji za novinare direktorica gradske Turističke zajednice Silvija Podoljak naglasila je kako su ove godine u Požegu došli proizvođači kulena iz cijele Slavonije, Baranje i zapadnoga Srijema.

Pristigla 53 uzorka iz šest županija

Pristigla su 53 uzorka iz Požeško-slavonske županije, Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Virovitičke te Sisačko-moslavačke županije. Od  pristiglih uzoraka, 10  je proglašeno zlatnim21 srebrnim, a 18 brončanim priznanjem, dok četiri uzorka nisu prošla bodovni prag. 

Pobjednik (šampion) ovogodišnje Kulenijade, koji je osvojio novčanu nagradu u iznosu 3.000 kuna, je Tomislav Barišić iz Valpova, a nagradu je osigurala požeška Turistička zajednica. Glavnu nagradu, u ime pokrovitelja Grada Požege, uručio je gradonačelnikov zamjenik dr.sc. Borislav Miličević.

- Ocjenjivanje je provelo prosudbeno povjerenstvo na čelu s predsjednikom Matom Matijevićem, ravnateljem županijskoga Zavoda za javno zdravstvo, a članovi su bili Helena Matešić, predavačica na stručnom studiju prehrambene tehnologije na Veleučilištu u Požegi i Matej Bošnjaković, profesor stručnih predmeta na požeškoj Poljoprivredno-prehrambenoj školi - kazala je S.Podoljak.

Gradonačelnikov zamjenik je u ime pokrovitelja 41. Kulenijade istaknuo kako kulen kao trajna polufermentirana kobasica u prirodnom ovitku nije samo prehrambeni proizvod, već je i odraz kulture i tradicije na određenom prostoru.

Trinaest uzoraka više nego prošle godine

- Požega i požeška Kulenijada čuvale su tradiciju 41. godinu, zahvaljujući entuzijastima, medijima i proizvođačima kulena, pa i u izazovnim godinama ove nesretne pandemije. Zato sam  ponosan jer je rečeno kako su ove godine bila prijavljena 53 uzorka, što je 13 uzoraka više nego prošle godine. To znači da nam se proizvođači ponovo vraćaju na ovo ocjenjivanje, a vraća se i život u Slavoniju. Kulen je iznimno važan proizvod jer osim što je nutritivan, prehrambeni i tradicijski proizvod, on za proizvođače ostvaruje i određenu dobit, a ono što je još važnije, radi promociju domaće stočarske proizvodnje. Nema dobrog i kvalitetnog kulena bez kvalitetne sirovine iz ekstenzivnog uzgoja. Naši kulenari znaju što je kvalitetna sirovina te primjenjuju tradicijsku tehnologiju,  a ono što mi je jako važno jest to da je kulen pristigao na današnje ocjenjivanje kao zdravstveno ispravan proizvod. Potičem naše proizvođače, ako žele na europsko tržište, da se udružuju kako bi lakše prenosili tehnologiju i usklađivali kvalitetu i standardizirali proizvod - zaključio je dr.sc. Miličević, čestitavši organizatorima, pobjedniku i dobitnicima priznanja, dodajući zaključno kako će Grad Požega kao pokrovitelj i dalje poticati ovu manifestaciju po kojoj je Požega već 41. godinu poznata.

Šampion oduševio sve članove prosudbenog povjerenstva

Predsjednik prosudbenoga povjerenstva Mato Matijević naglasio je kako je povjerenstvo  imalo težak zadatak  jer se iz godine u godinu popravlja kvaliteta kulena,  što je zaista  bitno.

- Ova 41. Kulenijada je odraz da Požega zauzima visoko mjesto što se tiče kulena kao proizvoda. Govorit ću samo o parametrima kojima se vodilo povjerenstvo za ocjenjivanje. To je vanjski izgled, konzistencija, izgled prereza, miris, okus i opći dojam. Od 53 uzorka imamo jednog šampiona koji je zaista  oduševio sve članove povjerenstva, a dobio je maksimalan broj bodova. Deset zlatnih medalja su vrlo blizu šampionu, a imamo 21. srebro i 18 bronci. Nažalost, imamo i četiri uzorka koja smo diskvalificirali jer to nisu kuleni koje bi trebalo kušati, a niti su to proizvodi koji bi trebali završiti na tržištu. Ovo ocjenjivanje je i edukativnog karaktera, a interes nam je da naši kulenari imaju kvalitetan proizvod. Za dobar kulen uvijek ima kupaca, a nemamo dovoljno proizvodnje da bismo zadovoljili sve potrebe  tržišta - poručio je M. Matijević.

Tekst: Požeški vodič

Foto: Grad Požega