Ponedjeljak, 25 Siječanj 2021 07:43

Obilježen Europski tjedan prevencije raka vrata maternice 2021.

|| ||

Trećeg tjedna u siječnju obilježen je sada već 15. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice (od 18. do 24. siječnja 2021.) i 14. hrvatski Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice (23. siječnja 2021.).

U doba globalne pandemije i bolesti koje uzrokuje koronavirus (COVID-19), u digitalnom se obliku provode mnoge edukativno informativne aktivnosti poboljšanja svjesnosti i znanja o prevenciji bolesti. Primjerice, u Velikoj Britaniji se provodi medijska kampanja kojom se pod sloganom: #SMEARFORSMEAR – #razmaži (ruž) za razmaz (bris – Papa test) želi potaknuti žene da objavama svojih fotografija s razmazanim ružem za usne na društvenim mrežama skrenu pažnju svoje okoline i vršnjakinja na važnost redovitog ginekološkog pregleda.

Prilagođavajući se trenutnoj pandemijskoj situaciji i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je ove godine provođenje preventivnih djelatnosti usmjerio na digitalne platforme. Ususret 15. Europskom tjednu prevencije raka vrata maternice, izradio je novu internetsku stranicu o prevenciji raka vrata maternice sa sloganom „NEĆU RAK“. Stranica je prvenstveno namijenjena ciljanoj populaciji, ženama, ali i ostalim građanima i javnosti, te zdravstvenim djelatnicima i stručnjacima koji rade u području ginekoloških preventivnih programa i zaštite zdravlja žena.

Internetskom stranicom nastoji se pružiti sve bitne informacije na jednom mjestu. Uz informacije o rizicima i načinima zaštite, nova internetska stranica pruža i mogućnost postavljanja upita iz područja prevencije raka vrata maternice putem internetskog obrasca i popis ginekoloških ordinacija u javnozdravstvenoj mreži primarne ginekološke zaštite po županijama. Također, na stranici će biti dostupni i e-tečajevi sa snimljenim predavanjima za edukaciju o ginekološkim temama. Sve navedeno doprinosi povećanju znanja i informiranju o primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj prevenciji raka vrata maternice, te podsjeća žene i opću javnost da je rak vrata maternice jedan od najpreventabilnijih sijela raka. Drugim riječima, gotovo svaki slučaj raka vrata maternice se može spriječiti dostupnim metodama prevencije. Uz primjenu tih metoda prevencije, svatko može reći: Neću rak vrata maternice – sebi, mami, ženi, kćeri, prijateljici, nikome!

Kampanja “Neću rak” ima cilj doprinijeti edukaciji javnosti o prevenciji raka vrata maternice i skrenuti pažnju na cijepljenje protiv HPV-a kao primarnu prevenciju i redovne ginekološke preglede kao sekundarnu prevenciju.
Kampanja će se provoditi tijekom siječnja i veljače oglašavanjem preventivnih poruka u različitim medijima, a prvenstveno na internetu i društvenim mrežama.

Zahvaljujući dostupnim i učinkovitim mogućnostima prevencije, za rak vrata maternice, rak dojke i rak debelog crijeva postoje preporuke Vijeća Europske Unije za provedbu organiziranih probira za rano otkrivanje bolesti, te je velik broj zemalja, uključujući i Hrvatsku donio nacionalne programe za rano otkrivanje ova tri sijela raka. U studenom 2020. Svjetska zdravstvena organizacija donijela je Strategiju o ubrzanju eliminacije raka vrata maternice prema kojoj bi države trebale pojačati provedbu cijepljenja protiv HPV-a i preventivnih ginekoloških pregleda te u slijedećih deset godina postići da 90% djevojaka u dobi do 15 godina bude cijepljeno protiv HPV-a i 70% žena u dobi do 35 godina bude obuhvaćeno probirnim pregledima.

Više informacija pročitajte na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.