Petak, 15 Siječanj 2021 11:56

Popis online kulturnog sadržaja

|| ||

• Kino Istra/Cinema Istria projekt je koji donosi cjelogodišnji filmski program u dvanaest gradova i mjesta Istre s obje strane granice. Projekcije uživo kreću čim epidemiološki uvjeti budu prikladni, a do onda Kino Istra, za početak, nudi četiri europska naslova koja će od petka, 15. siječnja 2021. godine biti dostupni za gledanje online u razdoblju od 15. do 24. siječnja.
• Program „Z'brega na brijeg“ obuhvaća 4 koncerta koje će se prenositi uživo na YouTube i Facebook kanalima Tomislava Golubana s ciljem interakcije između izvođača i publike. Prvi u nizu koncert održat će se u subotu, 16. siječnja 2021. godine, u 20 sati. Poveznicu za prijenos uživo dobit ćete e-mailom ako ste dio Jata ili ga potražite na dan koncerta na Facebook događaju.
• Višnjik u Višnjiku, kazališna predstava koja nastaje i izvodi se u virtualnom prostoru, autorski je projekt kazališnog i filmskog redatelja Bobe Jelčića, a bit će izvedena 17. i 31. siječnja online. Predstavu putem ZOOM-a izvode: Jerko Marčić, Marko Makovičić, Jadranka Đokić, Ugo Korani, Petra Svrtan i Lana Meniga.
• U subotu, 16. siječnja, od 18 sati, na internetskoj stranici Dječjeg kazališta Dubrava i YouTube kanalu bit će prikazana predstava "Crvenkapica". Crvenkapica je operna predstava osmišljena s namjerom da djeci predstavi klasičnu glazbu, a nastala je u koprodukciji udruge Mala opera i Dječjeg kazališta Dubrava.
• Virtualna izložba "Sjat će ti ime za velike čine: biskup Strossmayer na svečanosti otvorenja Galerije slika i posvećenja Akademijine palače 1884. godine", koju je pripremila Strossmayerova galerija starih majstora HAZU, podsjeća na te važne i svečane dane iz povijesti HAZU.
• Projekt od 6 virtualnih izložbi Petre Lidie Ševeljević bit će proveden putem Facebook stranice umjetnice, a svaka izložba predstavit će javnosti jedan ciklus slika. Druga u nizu izložba bit će predstavljena 14. siječnja 2021. godine.
• U okviru programa digitalne prilagodbe, financiranog od Ministarstva kulture i medija RH, HDLU Zagreb na portalu Zagrebački likovni umjetnici predstavlja prvu u nizu, virtualnu izložbu umjetnika Borisa Pecigoša, pod nazivom ”Land art i rock art”.
• Sandorf i književni klub Booksa organiziraju u srijedu, 13. siječnja peti Sandorfov mini maraton, predstavljanje suvremenih europskih autora, koje će se ove godine održati u potpunosti virtualno.
• Frooom! je luda filmaonica za svu djecu koju zanima ili bi mogao zanimati film, TV, druženje uz igrice i inovativno korištenje pamenih telefona. 11. - 15. siječnja Froom! je pripremio online majstorske radionice scenarija, montaže i multi-vizije, koje će se odvijati od 10 do 14 sati, putem Zoom video poziva, u malim grupama. Radionice su namijenjenje polaznicima od 12 do 16 godina koji žele produbiti svoje poznavanje kreativnih filmskih procesa rada.
• Odlučili smo s vama podijeliti našu ljubav prema pričama kroz zoom pričaonice "Slušaj priču!". Prvenstveno su namijenjene djeci od 3 do 8 godina, ali dobrodošli su svi koje slušanje priča uveseljava. Prijaviti se možete pozivom na broj telefona 053/852-257.
• Biblioterapija se temelji na zajedničkom čitanju književnoga teksta te razgovoru o pročitanome. Razgovorom sudionici uspostavljaju emocionalne poveznice s književnim likovima, odnosno razvijaju određeni stupanj identifikacije s njima. Biblioterapija će se održati online putem Skype-a i svi zainteresirani mogu se javiti na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..
• Šesnaesta Noć muzeja održat će se 29. siječnja 2021.od 18. do 01 sati iza ponoći, obilježit će je tema/teme koje će sukladno mogućnostima i općem epidemiološkom stanju, realizirati muzealci sa svojim suradnicima. Najveći dio programa odvijat će se putem digitalnih medija i prenositi „uživo“ na gradske trgove i prostore te gdje to bude moguće u ograničenom broju u stvarnom prostoru muzeja.
• Na online međunarodni slikarski natječaj, na koji su pozvani akademski slikari da kroz umjetničke slike prikažu viđenje borbe protiv bolesti uzrokovane novim koronavirusom i iskažu svoje razmišljanje o nastaloj situaciji, prijavljeno je više od 100 umjetničkih radova. Ideja je bila virtualno okupiti autore iz cijelog svijeta, a naknadno, kad uvjeti to budu dopuštali, organizirati izložbu radova u galerijskom prostoru.
• Strossmayerova galerija starih majstora Edukativnim programom Strossmayerove galerija starih majstora se pridružila 25. Muzejskoj edukativnoj akciji Hrvatskoga muzejskog društva, naslovljenoj LJUBAV. U fundusu Galerije moguće je pronaći brojna umjetnička djela koja se na temelju najrazličitijih poveznica mogu podvesti pod središnju temu Akcije.
• Prikazivanje besplatnih online predstava srijedom u 19 sati nastavljaju se kroz cijeli siječanj. Predstava će svake srijede u 19 sati biti postavljenje na Facebook stranici Žar ptice, a nakon toga sele se na mrežne stranice kazališta pod Online sadržaj gdje su dostupne narednih mjesec dana.
• Svakog utorka u 19 sati na YouTube kanalu možete pratiti nastupe entuzijastičnih umjetnika različitih generacija, afiniteta i žanrova, vođenih svevremenskom Beethovenovom idejom da glazba može promijeniti svijet. Glazbenici nastupaju bez honorara, a tko želi i u mogućnosti je podržati simboličnom kupovinom "ulaznica", informacije su na kanalu.
• Muzej moderne i suvremene umjetnosti pripremio je u suradnji s programskim pravcem Dječja kuća – Europske prijestolnice kulture audio vodstvo za posjetitelje izložbe 51000 Balthazargrad. S obzirom na to da se u cilju poštivanja antipandemijskih mjera trenutačno ne provode grupne aktivnosti, poput stručnih vodstava i kreativnih radionica, posjetiteljima je ponuđeno audio vodstvo uz kojeg samostalno mogu pogledati izložbu.
• Prijave za zimski ciklus online Filmske naSTAVe za srednjoškolce, studente i njihove nastavnike otvorene su do 10. siječnja 2021. godine. Program se prenosi online uživo.
• Centar za inovativne medije Akademije primjenjenih umjetnosti Rijeka omogućava online dostupnost svojih različitih kulturno-umjetničkih sadržaja, tako možete virtualno proštetati izložbom Šetnja sjećanja, ili pratiti video dokumnetacije izložbi, predavanja ili medijskih objava putem YouTube kanala Centra.
• Naučite kako koristiti različiti papir i napraviti zvjezdice za prekrasne mobile u svojem domu, kako napraviti predivan buket tulipana od papira i kako izraditi snjegovića od starih čarapa ili sudjelujte na likovnim radionicama na temu Radost i sreća, Ja kao super heroj i Moje putovanja.

Izvor: Ravnateljstvo civilne zaštite