Petak, 20 Studeni 2020 14:38

Krajem studenoga počinju radovi na rekonstrukciji kanalizacijske mreže u Ulici Stjepana Radića u Požegi

|| ||

U sklopu projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture na području Aglomeracije Požega provode se radovi izgradnje i rekonstrukcije sustava odvodnje i vodoopskrbe vrijedni 91.739.804,27 kuna. Radovi su podijeljeni u tri grupe.

Prva grupa radova odnosi se na izgradnju magistralnog vodovoda Velika - Požega i upravljanje gubicima vode u vodoopskrbnom sustavu Požeštine. Ugovor je vrijednosti 25.765.960,17 kn, dužina trase je 14.792 m i dosad je izvršeno 12.392 m (84%). Druga grupa radova su radovi na izgradnji sustava javne odvodnje otpadnih voda u naseljima Trenkovo, Trnovac, Marindvor, Štitnjak, Kunovci i Bankovci. Ugovor za ove radove vrijedan je 25.330.622,75 kn, dužina trase je 19.983 m i dosad je izvršeno 16.605 m (83%).  Treća grupa radova je ujedno i ona najzahtjevnija, a odnosi se na rekonstrukciju dijela sustava javne odvodnje otpadnih voda grada Požega.

RADOVI NA GRUPI 3:
Do sada završeno:
- Sokolova ulica (dio) – Završena rekonstrukcija 267 m kanalizacijskog sustava promjera 300 mm te sanacija kolničke konstrukcije.
- Ulica Kralja Krešimira (dio) - Završena rekonstrukcija 165 m kanalizacijskog sustava promjera 400,500 te 800 mm te sanacija kolničke konstrukcije.
- Ulica Pavla Radića (dio) - Završena rekonstrukcija 1.334 m kanalizacijskog sustava promjera 500 mm te sanacija kolničke konstrukcije
- Zrinska ulica – Završena rekonstrukcija 900 m kanalizacijskog sustava promjera 800 mm te sanacija kolničke konstrukcije i pružnog prijelaza.

Trenutno u izgradnji:
- Frankopanska (dio) – rekonstrukcija kanalizacijske mreže i kućnih priključaka, promjera 800 mm, izvođač - Koming d.o.o. Koprivnica. Trenutno se radovi izvode između križanja ulica Pavla Radića, Zrinske, Frankopanske i Orljavske ulice te križanja Frankopanske ulice i Ulice Eugena Kvaternika, kao i nastavak Frankopanske ulice. Do sada je izvršeno oko 350 metara.
- Ulica Eugena Kvaternika – Izvode su radovi na rekonstrukciji 1764 m kanalizacijske mreže, a izvršeno je 717 m, izvođač – Promet Građenje d.o.o. Požega. Slijede radovi na sanaciji površina do sada rekonstruirane mreže.
- Ulica Hrvatskih branitelja i Mlinska – Započeli su radovi na rekonstrukciji 1683 m kanalizacijske mreže, a izvršeno je 180 m, izvođač – Niskogradnja Marjanović d.o.o. Kaptol. Osim rekonstrukcije kanalizacijske, planira se i rekonstrukcija vodovodne mreže.

ULICA STJEPANA RADIĆA U POŽEGI

Rekonstrukcija kanalizacijske mreže u Ulici Stjepana Radića u Požegi obuhvaćena je projektom Aglomeracije Požega – Grupa Radova 3, Faza radova 1, a odnosi se na radove rekonstrukcije kanalizacijske mreže u Ulici Stjepana Radića u dužini od 455 m sa 6 pripadajućih okana. Kanalizacijski sustav ove ulice je dio cjeline izgrađenog sustava 1914. godine koji je obuhvaćao uži centar Grada Požege. Lokacija izvođenja radova je specifična i izazovna iz više razloga:

- Velika dubina iskopa
- Prekid svih postojećih instalacija u prometnici potrebnih za normalno funkcioniranje domaćinstava i gospodarskih subjekata u ulici.
- Realna ugroza statike postojećih objekata uslijed izvođenja radova klasičnom metodom iskopa.
- Višemjesečna obustava prometovanja u ulici na dionici izvođenja radova
- Potencijalno arheološko nalazište što bi odužilo vrijeme izvođenja radova na neodređeni period.

Iz navedenih razloga, naručitelj (Tekija d.o.o.), izvođač radova i Grad Požega složili su se kako bi rekonstrukciju kanalizacijske mreže klasičnom metodom trebalo zamijeniti modernijom i iz navedenih razloga učinkovitijom CIPP metodom (Cure in Place Pipe). CIPP metoda pokazala se kao učinkovita kroz nekoliko projekata koji su rađeni u užoj gradskoj jezgri Grada Požege:

- Županijska ulica
- Ulice sv. Florijana i Kamenita Vrata
- Trg Sv. Trojstva
- Ulica Matice hrvatske
- Ulica Matije Gupca

Radovi na rekonstrukciji CIPP metodom izvodili bi se od kraja studenog 2020. godine, a predviđeno trajanje je 30 dana (do kraja 2020.godne). Prednosti CIPP metode za radove u Ulici Stjepana Radića:

- Smanjen rok izvođenje radova (ukupno cca 30 dana)
- Neometano funkcioniranje sve infrastrukture bez prekida za građane i gospodarstvo (plin, električna energija, voda, telefon itd.)
- Nema opasnosti za narušavanje statike objekata
- Značajne financijske uštede
- Olakšano prometovanje ulicom Stjepana Radića za vrijeme izvođenja radova.

Ovim putem molimo građane grada Požege, kao i sve koji prometuju reguliranim prometnicama, za razumijevanje i strpljenje te poštivanje postavljene privremene prometne regulacije kako bi se radovi na izgradnji i rekonstrukciji kanalizacijskog sustava čim prije uspješno priveli kraju.