Ponedjeljak, 05 Listopad 2020 10:11

Poziv za upis u Srednjoškolsku kazališnu družinu

|||| ||||

Gradsko kazalište Požega obavještava sve srednjoškolce kako ovoga tjedna, točnije u srijedu 7. listopada u 19,30 sati, počinju upisi i probe SKAD-a (Srednjoškolske kazališne družine) i to s novom voditeljicom dramskog studija, mladom požeškom glumicom Ružicom Maurus.

- Ukoliko se želite osloboditi straha od javnog nastupa, što prije se upišite na SKAD i uživajte na daskama koje život znače! – poručuju iz Gradskog kazališta Požega.

Srednjoškolska kazališna družina (SKAD) pri Gradskom kazalištu Požega djeluje od početka rada samoga Kazališta pa i prije službenog osnutka. Godišnje kroz rad SKAD–a prođe u prosjeku četrdesetak mladih ljudi iz većine srednjih škola Požeško-slavonske županije. Osnovni zadatak i cilj rada s mladima je razvijanje kazališne kulture, usvajanje elementarnih znanja o radu u kazalištu dramskim igrama i vježbama, usvajanje osnovnih znanja koja jedan kazališni djelatnik, u prvom redu glumac, mora poznavati. Godišnje „skadovci“ uprizore najmanje jednu, a ponekad i više pokaznih predstava te glazbeno-recitatorskih izvedbi.

- Naravno, ova znanja će poslužiti, ne da stvorimo ili nametnemo mladima iluziju kako će nakon četiri godine biti „veliki“ glumci, već da igrom inficiramo mlade ljude kazalištem kako bi kasnije kroz život postali dobra kazališna publika, kazališni amateri, pa čak i profesionalci; te svoj život u potpunosti posvetili kazališnim daskama, kakvih primjera imamo već nekoliko. – poručuju iz požeškog kazališta.

Spomenimo i kako Ružica Maurus nakon osnovne škole upisuje Srednju glazbenu školu u Požegi u kojoj pohađa teoretski smjer i fakultativno solo pjevanje. Tijekom srednje škole i boravka u Požegi, sudjeluje u brojnim koncertima, predstavama i kulturnim manifestacijama kao izvođač i voditeljica programa. Dugogodišnja je članica Katedralnog zbora Požega, HKUD-a Vijenac Požega i drugih. Također, u srednjoj školi upisuje se na SKAD gdje sudjeluje u predstavama “Smiješna strana povijesti”, “Imam jednu želju” i “Kraljevna na zrnu graška” u režiji Marijane Matoković. Osim glume, bavi se i pjevanjem te tako 2017. godine održava svoj prvi samostalni koncert “Večer sevdaha” u požeškom kazalištu. Iste godine, iz prvog pokušaja, upisuje glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Preddiplomski studij završava 2020. godine u klasi Bukvić/Šarić-Kukuljica s ulogom Marie u komadu “Bolest mladeži” Ferdinanda Brucknera. Tijekom studija u Zagrebu vodila je dramske radionice sa srednjoškolcima i studentima gdje se okušala kao dramski pedagog.