Četvrtak, 01 Listopad 2020 12:29

Večer poezije i vina – poetska promocija Požeštine kao vrhunskog vinskog kraja

||| |||

¸U organizaciji Matice hrvatske i Veleučilišta u Požegi dana 2. listopada u podrumu Veleučilišta u Podgorju održat će se manifestacija pod nazivom „Vinum et poeta - Večer poezije i vina“. Manifestaciju je na konferenciji za medije najavila predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Požegi Ljiljana Marić te tom prilikom zahvalila dekanu prof. dr. sc. Borislavu Miličeviću što je prihvatio suradnju, a za pokroviteljstvo i financijsku pomoć požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću, požeškom gradonačelniku Darku Puljašiću te načelniku općine Kaptol Mili Pavičiću.

- Iako smo tek na početku nečega za što želimo da postane tradicija našega kraja, moram reći kako smo jako zadovoljni odazivom pjesnika, među kojima ima značajan broj onih koji su u samom vrhu hrvatskog pjesništva. Isto tako, drago nam je što poezijom možemo promovirati Požeštinu kao vrhunski vinski kraj, te posebno naše Veleučilište koje se na znanstvenoj i stručnoj osnovi trudi da ovaj kraj ima sve bolja vina i vinare. – rekla je Marić.

Lana Derkač, članica Prosudbenog povjerenstva za odabir najbolje neobjavljene pjesme na temu vina i vinograda, rekla je kako se na ovogodišnji natječaj za najbolju neobjavljenu pjesmu inspiriranu vinom ili vinogradom javio 91 autor s ukupno 130 pjesama, što je dvostruko veći broj u odnosu na prošlu godinu.

- Veći je broj i afirmiranih pjesnika, pa je Povjerenstvo tako čitalo poetske tekstove Luke Paljetka, Božice Jelušić, Zorana Kršula, Enesa Kiševića, Tomislava Marijana Bilosnića, Dražena Katunarića, Ludwiga Bauera, Borbena Vladovića, Božice Brkan i drugih. S Lanom Derkač u povjerenstvu su bili Krešimir Bagić i Ivana Babić koji su i sami pjesnici, ali i poznavatelji domaće suvremene književnosti. Na Večeri poezije i vina predstavit će se svojom poezijom, uz članove Povjerenstva, i Enes Kišević i Luko Paljetak. – kazala je Derkač.

Pročelnik Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Požegi mr.sc. Josip Mesić dodao je da Veleučilište u Požegi podržava sve manifestacije vezane uz proizvodnju vina, a s obzirom na to da poezija i vina idu jednom s drugim, predstavit će paletu svojih vrhunskim vina sudionicima i gostima.

Foto: RVA