Utorak, 16 Srpanj 2013 13:30

Kako pospješiti suradnju Grada i gospodarstva

|||| ||||

Što Grad Požega može učiniti da bi potpunije ostvarivao potrebne preduvjete za razvoj poduzetništva i kako poboljšati suradnju gospodarstva i Grada – bila je tema sastanka što ga je gradonačelnik Vedran Neferović danas održao s predstavnicima gospodarskih tvrtki.

- Sastanak je bio moja inicijativa kako bih se upoznao sa svim našim gospodarstvenicima i s trenutnim problemima koje oni imaju, a koje grad Požega može svojim aktivnostima riješiti. Dakle, u ovom trenutku ljudi su jasno iskazali je usvajanje prostornog plana, odnosno izmjene i dopune ono što ih je opterećivalo, što su dugo čekali. Evo, to će se odlučiti na prvoj idućoj sjednici Gradskog vijeća. Svi su izašli s konkretnim prijedlozima i problemima na koje su naišli. –  izvijestio je nakon sastanka gradonačelnik, te dodao kako su ujedno otvorene teme suradnje poduzetništva i Grada kroz neke gradske programe: - Otvorili smo raspravu o otvaranju poduzetničke zone u Požegi, saslušali ideje svjesni svih onih okolnosti u kojima trenutno Požega jest, jer Grad nema mogućnosti brze realizacije poduzetničke zone. Moramo odraditi određene dogovore i sa županijom i s nekim drugim čimbenicima. – Naime, Grad u ovom trenutku nema spremno zemljište za poduzetničku zonu, pa ako se pokaže potrebnim jedan od načina bit će i rješavanje kroz partnerstvo s nekom od općina u okruženju.
Posebno tema o kojoj se govorilo bilo je financiranje različitih manifestacija u gradu, u što je predloženo da se uključe i tvrtke koje posluju u Gradu, iako im je sjedište izvan Požege. Predložio je osnivanje svojevrsnog poola, preko kojeg bi se pospješili kontakti i suradnja s mnogobrojnim udrugama u Gradu, a ujedno i valoriziralo njihovo djelovanje definiranjem međusobnog interesa kroz financiranje. Otvaranja EU-ureda također je način da Grad udrugama pomogne pripremom projekata za prijavu europskim fondovima. – Naši sugrađani koji osnivaju udruge moraju biti svjesni da gradski proračun i poduzetnici ne mogu ispunjavati nečije afinitete ili privatne hobije, da se moraju okrenuti sami sebi i vidjeti što je realno. – rekao je gradonačelnik Neferović, te naglasio kako treba zaštiti i podići na višu razinu potvrđene požeške vrijednosti, a svim novim programima koje udruge nude treba dati šansu, no one koje ne mogu proći nitko nema obvezu financirati.