Petak, 04 Listopad 2013 12:15

MUP I UNDP: Protiv svih oblika nasilja

| |

„Nasilje, za nasilje nema opravdanja“ – naziv je i poruka predstave, koju su danas s osobitim zanimanjem gledali učenici OŠ Dobriše Cesarića. Prethodno su sudjelovali u interaktivnoj radionici o problemima nasilja, zakonskim mogućnostima njegova sprječavanja i prijavljivanja. Program je organiziran u sklopu zajedničkog preventivnog projekta MUP-a i UNDP-a pod nazivom „Živim život bez nasilja“, usmjerenog na sprečavanje nasilja prema ženama, nasilja u obitelji i nasilja među mladima.

Nasilje je svuda oko nas, od rođenja do kraja života, a da ponekad toga i nismo svjesni, jer smo navikli za neke nasilne stereotipe. Kako ga što bolje prepoznati , pokazali su mladi glumci Petra Kurtela i Vedran Komerički u predstavi u režiji glumca Zijaha Sokolovića, koji je ujedno i UNDP-ov ambasador dobre volje za toleranciju i nenasilje. Prema reakcijama učenika, duhovito, ali i vrlo ozbiljno odabrani primjeri iz svakidašnjeg života našli su put do publike.

Related items

 • OŠ A. Kanižlića - Dani sjećanja na Vukovar OŠ A. Kanižlića - Dani sjećanja na Vukovar

  Školski projekt „Dani sjećanja na Vukovar“ U OŠ Antuna Kanižlića danas je završen prigodnom tribinom u spomen na stradanje herojskog grada Vukovara. - U ovom projektu smo nastojali kroz Vukovar pojačati patriotizam i emancipirati borbu u Domovinskom ratu. - naglasila je Marija Samarđija, ravnateljica škole, zahvaljujući svima. Na realizaciji projekta, koji se provodi od početka studenog pod vodstvom Klaudije Gašpar, učiteljice povijesti, a uz potporu svih učitelja u školi. U ime Grada Požege Darko Puljašić pozdravio je sve sudionike tribine, izrazivši nadu da će ovaj projekt postati tradicija, jer su mnogi za slobodu dali svoje živote.

  Domovinski rat u požeškom kraju - naziv je izlaganja što ga je održao general Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan. Dragovoljac i sudionik Domovinskog rata i prije nego što je on po događajima započeo, govorio je učenicima ne samo o povijesnim činjenicama, već i o svojim sjećanjima kako je rat započeo: - Upravo smo mi devedesetih godina znali da u Požegi ne postoji nitko drugi tko će riješiti naše probleme, da ne postoji nitko tko će nam pomoći izvan domovine, nego mi sami. Najvrednije što smo imali je život, a oko tri stotine mladih branitelja dali su svoj život za obranu domovine, preko tisuću je bilo ranjenih, danas invalida.-

  O svojim sjećanjima iz Domovinskog rata govorio je Ivica Blažević, Vukovarac, dok je kulturološki osvrt na Domovinski rat s naglaskom na književnost Siniše Glavaševića, izložio prof. Mario Trupinić. U školskom hodniku postavljena je izložba učeničkih radova s porukama mira, ljubavi i zahvale. Jučer su u sklopu ovog projekta učenici zapalili svijeće u dvorištu škole, uz molitve koje su sami napisali.

 • Prvi dan škole Prvi dan škole

  - Budi dobar, budi jak jer takav je đak prvak – poruka je ohrabrenja starijih učenika Osnovne škole Antuna Kanižlića malim prvašićima na zanimljivoj priredbi koju je škola organizirala kako bi prvi dan škole njihovim novim učenicama prošao što veselije.

  Prvi je dan škole i u školske klupe četiriju požeških osnovnih škola danas je sjelo preko dvije stotine prvašića. Uspješan prvi dan djeci i njihovim roditeljima poželio je i gradonačelnik Vedran Neferović posjetivši OŠ Dobriše Cesarića, OŠ Julija Kempfa i OŠ Antuna Kanižlića, dok će sutra obići i mališane Katoličke osnovne škole. Ovom je prigodom gradonačelnik svim prvašićima poklonio i prigodan poklon, bilježnice, olovke, gumice i šiljila, sve ono što je potrebno za uspješno obavljanje prvih školskih obveza.

  - Želim da Vama i Vašoj djeci prvi tjedan privikavanja na školu protekne uspješno, a našim prvašićima da se u školi osjećaju ugodno. Vidjet ćemo se još puno puta, radovati se njihovim uspjesima i svemu onome što nauče. – poručio je gradonačelnik djeci i njihovim roditeljima, prisjetivši se i sam svojih prvih školskih dana. .

 • Gradonačelnik posjetio prvašiće Katoličke osnovne škole Gradonačelnik posjetio prvašiće Katoličke osnovne škole

  Nakon što je jučer u Požegi preko dvije stotine prvašića sjelo u školske klupe gradonačelnik Vedran Neferović danas je posjetio četrdeset i četvero novih mališana Katoličke osnovne škole. I ove su đake prvake jučer dočekali njihovi nešto stariji kolege, poželjevši im dobrodošlicu kroz prigodan glazbeno-scenski program, kada ih je pozdravio i msgr. dr. Antun Škvorčević, osnivač njihove škole.

  Danas ih je posjetio i gradonačelnik Vedran Neferović i darovao im simbolične poklone sa željom da uspješno započnu svoje obrazovanje. Katolička osnova škola otvorila je svoja vrata prije pet godina te je ove školske godine prvi puta započela s predmetnom nastavom.

 • Policija otvorila svoja vrata izložbom na Trgu Policija otvorila svoja vrata izložbom na Trgu

  Policija se u svom svakodnevnom radu nastoji približiti građanima i preventivnim djelovanjem povećati njihovu sigurnost. U toj nakani obilježen je i ovogodišnji Dan policije i zaštitnika sv. Mihovila. Uređaji kojima se koristi i način rada prezentiran je tijekom prijepodneva na Trgu Sv. Trojstva. Osim u Požegi, „dan otvorenih vrata“ održan je već u Pleternici, a slijedi i u Lipiku.
   
  Naglasak je ovaj put bio na kampanji „Manje oružja – manje tragedija“, uz koju je predstavljen njen novi vizualni identitet. Pridružili su se i učenici svojim stripovima na temu kako bi oni riješili problem oružja. Hrvatski centar za razminiranje prikazao je improvizirano minsko polje, različite vrste mina, i oznake koje upozoravaju na minsku opasnost, uz izloženu opremu - interventno vozilo, protueksplozijsku opremu i uređaje za rad EOD robota TEODOR itd. U suradnji s Hrvatskim autoklubom, izložen je „simulator prevrtanja vozila“ kako bi vozačima i drugim zainteresiranim osobama prikazali nužnost korištenja sigurnosnih pojaseva, odnosno što se događa u slučaju gubitka kontrole nad vozilom.

  Posjetitelji su mogli isprobati i tzv. „pijane naočale“ koje simuliraju stanje alkoholiziranosti. Posebno je bilo zanimljivo vidjeti postupak pronalaženja i izuzimanja tragova na mjestu događaja, korištenje „Crime lite 2“ svjetiljke, daktiloskopski kofer s prašcima i folijama za izuzimanje tragova papilarnih linija, postupak daktiloskopiranja osoba, rad sa elektrostatskim podizačem prašnjavih otisaka i sl., foto i video opremu za dokumentiranje mjesta događaja.

  U središtu pozornosti, posebno među brojnim prisutnim učenicima bila je demonstracija Interventne policije. Oni su pokazali kako se obraniti u slučaju napada naoružane osobe na policijskog službenika, bilo da je riječ o palici, nožu ili vatrenom oružju, uz simulaciju razbojništva u banci i izvlačenje osoba iz vozila.  
   
  Obilježavanje Dana policije započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeće kod spomenika na Trgu 123. brigade i misom za sve  poginule pripadnike MUP-a, a nastavljeno je svečanošću u prostorijama Policijske uprave. PU Požeško - slavonska ove godine slavi i 20-u godišnjicu svog postojanja te je tom prigodom načelnik PU Dario Dasović istaknuo kako je upravo Dan policije prigoda da se prisjetimo vremena stvaranje hrvatske države, ali i prigoda za isticanje važne uloge koju je policija imala u Domovinskom ratu. Na svečanosti obilježavanja prigodnu nagradu dobila je skupina policijskih službenika zbog iskazane visoke profesionalnosti kojom osobito pridonose stanju sigurnosti Republike Hrvatske. Uz pripadnike Policije, na svečanostima su bili župan Alojz Tomašević sa svojim zamjenicima, u ime Grada Požege Mario Pilon i Darko Puljašić, zamjenici gradonačelnika te brojni predstavnici udruga.