Subota, 09 Studeni 2013 11:28

Požeško Martinje 2013.

|||||| ||||||

Vince naše, koje jesi u peharu, ulij u grlo naše te rasvijetli pamet našu, budi dobre volje kako kod kuće, tako u vinogradu i podrumu. Ne otpusti nas od pune čaše kako i mi ne otpuštamo nikoga od pune flaše i ne odvedi nas u prazan, nego u puni podrum da uživamo u vinskom rodu i ne uvedi nas u napast da pijemo vodu. – dio je „molitve“ vinskog biskupa uz koju je danas na prostoru Lermanove i Florijanove ulice „kršten“ mošt u vino. A kum mladom vinu bio je onaj, kojemu to dolikuje ne samo za veselu prigodu, Dinko Vojak, predsjednik Udruge voćara i vinogradara Stjepan Koydl.

Već poznata vesela ceremonija koju je vodio Boris Benčić, vinski biskup, uspjela je ponovno okupiti brojne martin5.JPG prolaznike i namjernike, jer se nudilo svega po malo, ne samo vino, već i kobasice, kolači, sirevi, medovi, pekmezi itd. Pjesma uz tambure TS Posegana i Ciraki u „vinskom“ raspoloženju bila je poziv i da se zapleše.

Related items

 • Martinje u Domu za starije Martinje u Domu za starije

  Martinje s ceremonijom krštenja mošta održano je i u Domu za starije i nemoćne. gdje su se uz tambure i mlado vino na nekadašnje dane podsjetili i njegovi korisnici. Da sve bude po „martinjskim pravilima“ pobrinuo se i vinski biskup Boris Benčić.

  Na Martinju u Domu među gostima je bio pored ostalih i župan Alojz Tomašević te zamjenik gradonačelnika Darko Puljašić.

 • Martinje u šetališnoj zoni – u subotu Martinje u šetališnoj zoni – u subotu

  Mošt će simboličnim tradicionalnim krštenjem u subotu postati mlado vino. Turistička zajednica Grada Požege osmu godinu organizira Martinje, ponovno na uglu Lermanove i Florijanove ulice. Stari običaj proslave Martinja, o kojem je Glasnik Požeške županije pisao još 1903. godine preselio se u novije vrijeme iz vinograda na asfalt, uz program koji okuplja ne samo ljubitelje vinskih kapljica.

  O programu koji se priprema javnost je danas u ime organizatora izvijestio Bruno Horvat. Početak je već u 9 sati, uz nastup TS Ciraki i Posegana. Središnji dio programa je u 11,30 kada će biti spektakl krštenja mošta, koji vodi vinski biskup Boris Benčić.

  Vinogradi ipak nisu zaboravljeni. Biciklisti će se u rekreativnoj vožnji provesti stazama po Požeškoj gori. Polazak je u 9,30, a povratak u 11,30. Nudit će se vino požeških i kaptolačkih vinara, ali i sirevi, medovi, pekmezi, rakija, slavonske kobasice s kiselim kupusom i td.

   

 • Lovci obilježavaju dan Sv. Huberta Lovci obilježavaju dan Sv. Huberta

  Požega je danas ugostila oko 1000 lovaca iz cijele Hrvatske okupljenih na središnjoj proslavi Sv. Huberta, njihovog zaštitnika. Lovački savez Požeško-slavonske županije, u suradnji s Požeškom biskupijom i Hrvatskim lovačkim savezom, domaćin je ovogodišnje 4. tradicionalne središnje proslave Sv. Huberta.

  Mimohodom požeškim ulicama započeo je program svečanosti, a u katedrali Sv. Terezije Avilske svetu misu predvodio je msgr.dr. Antun Škvorčević. Lovce su došli pozdraviti gradonačelnik Grada Požege Vedran Neferović i župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević. U ime Hrvatskog lovačkog saveza sve prisutne pozdravio je njegov predsjednik Đuro Dečak zahvalivši se na velikom odazivu.

  Lovački savez Požeško-slavonske županije okuplja 28 lovačkih društava i udruga s više od 1300 lovaca koji su aktivni kroz nekoliko svojih povjerenstava, naglašavajući pri tome važnost čišćenja šuma i brigu za okoliš.

 • 15. Kestenijada okupana suncem 15. Kestenijada okupana suncem

  U organizaciji Turističke zajednice i pod pokroviteljstvom Grada Požege danas se održava 15. Kestenijada i 4. Bučijada. Sunčano jesensko poslijepodne okupilo je na parkiralištu iza Gradske kuće nekoliko stotina ljudi koji su došli uživati u plodovima jeseni – kestenju, mladom vinu, bundevama, bučinom ulju i sjemenkama, medu i mnogim drugim poslasticama.

  Bogatu ponudu ovogodišnje Kestenijade i Bučijade uveličali su nastupi Plesne radionice Ilijane Lončar, Plesnog studija Marine Mihelčić, Plesnog kluba Boa,Twirling kluba Požega, dječjih vrtića „Radost“, „Sv. Leopold Mandić“,  „Šareni svijet“, i „Požega“ te GKUD-a Požega. Sve okupljene posjetitelje pozdravio je gradonačelnik Vedran Neferović. – Zadovoljstvo mi je što imamo danas ovako lijep dan i da vi možete uživati u ovom programu kojeg ste pripremili za danas, a onda nakon programa odmah na vruće kestene. Neka počne ovaj veseli program - riječi su kojima je gradonačelnik otvorio Kestenijadu.

 • Otvoren Glazbeni festival Slavonije 2013. Otvoren Glazbeni festival Slavonije 2013.

  Nakon svečane festivalske povorke gradskim ulicama do Trga Sv. Trojstva otvoren je Glazbeni festival Slavonije Požega 2013. Uz tradicionalnu požešku berbu grožđa gdje su mještani Kaptola imali demonstraciju prerade grožđa u vino, nastupili su sudionici Festivalske povorke s gotovo 30 skupina s ukupno 700 članova, od plesnih skupina do kulturno-umjetničkih društava iz Kaptola, Biškupaca, Brestovca, Pleternice, Jakšića i ostalih, svih požeških dječjih vrtića, povijesnih postrojbi, gradske glazbe, vinara i konjogojstvenih udruga.  

  Festival je otvorio gradonačelnik Vedran Neferović i poručio: – Svima vama u ime Grada Požege želim da današnjim programom naš slavonski, i hrvatski požeški festival nastavi tradiciju koju je imao u prošlosti i da sljedeći dani u Požegi proteku upravo onako na radost svih naših gostiju i svih naših sugrađana. 

  Prva u nizu je Polufinalna večer tamburaške pjesme, uz nastup 16 izvođača i tamburaških sastava. Nakon toga slijedi je koncert Stjepana Jeršeka-Štefa i gostiju pod nazivom „Sve poštujem svoje uživam“ i potom proglašenje pobjednika Polufinalne večeri tamburaških pjesama.