Alati za pristupačnost

Zavjetni spomenik Presvetog Trojstva

Kuzni pil 01Ili jednostavnije rečeno – kip Svetog Trojstva, spomenik je koji dominira istoimenim glavnim gradskim trgom. Izgrađen je u baroknom stilu deset godina nakon što je grad 1739. poharala strašna epidemija kuge u kojoj je pomrlo čak 798 osoba ili tada gotovo 50% stanovnika Požege. Kao i većinu baroknih katnica na trgu i ovaj „Kužni pil“, kako ga se također naziva, gradio je putujući talijanski graditelj Gabriel Granici. Materijal od kojega je kip izgrađen je mramorni pijesak, a kako bi ga povezao u čvrstu konstrukciju, domišljati je Talijan koristio ni manje ni više već 2000 jaja!

Kuzni pil 02Slični su se spomenici žrtvama kuge podizali diljem Srednje Europe, pa tako i Slavonije, no ovaj požeški ipak je specifičan po bogatim ukrasima koji ga krase uz kipove svetaca zaštitnika od raznih pošasti koje su do tada znale moriti bogobojazne Požežane: Sv. Rok, Sv. Sebastijan, Sv. Ivan Nepomuk i Sv. Franjo Ksaverski. Sam vrh kipa s figurama anđela i Svetog Trojstva, poznati je požeški pisac Matko Peić opisao riječima: „…a na vrhu, kao košara najboljeg požeškog grožđa – hrpa rokokoovski razlepršanih, razigranih, bucmastih malih dječačića…“.

Svoju zahvalnost dragom Bogu što ih je očuvao od kuge, Požežani su iskazali i riječima utisnutima u stranice spomenika: „Ovim kipom požeški puk i gradsko poglavarstvo zavjetuju se Presvetom Trojstvu“, a istaknuta slova u stilu rimskih brojki odaju godinu izgradnje – 1749.

Kuzni pil 03