Alati za pristupačnost

Obilježena 31. godišnjica pogibije hrvatskih branitelja - Španovica

Značajnija pobjeda HV-a u Domovinskom ratu bila je Operacija "PAPUK 91". Važnost ove Operacije je u tome jer je njome osolobođen veliki dio zapadne Slavonije te je spriječen naum odsijecanja Slavonije. Bitka se vodila od 28. studenoga 1991. do 03. siječnja 1992. kada je zbog potpisivanja Sarajevskog sporazuma morala biti prekinuta.

U sklopu vojne operacije “PAPUK 91” provodila se napadna akcija “ORADA”, od 1. do 3. siječnja 1992. godine, kada su nakon oslobađanja Bučja vojne snage 123. brigade krenule u oslobađanje područja sela prema Pakracu. Hrvatske vojne snage ušle su u šire područje Španovice odakle se okupatorska paravojska povukla, koja je razbijena u manje grupe i nije imala više toliku snagu napadnog djelovanja. Tijekom napadne akcije živote su izgubili pripadnici 123. brigade Hrvatske vojske - Nikola Blagojević, Stipo Kovačević i Ivica Šimunović, dok je Vinko Pečur poginuo nešto kasnije. Hrabrim hrvatskim braniteljima u mjestu Španovica podignuto je spomen obilježje kako bi im se dostojanstveno odala počast

 U Španovici su se povodom obilježavanja 31. godišnjice pogibije hrvatskih branitelja u organizaciji Udruge ratnih veterana 63. „A“ samostalne gardijske bojne ZNG Požega okupili bivši pripadnici navedene postrojbe kako bi odali počast četvorici svojih suboraca, a uz njih, vijence i svijeće položili su i obitelji poginulih branitelja, izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja Dinko Tandara, saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, zamjenik županice Ferdinand Troha, zamjenik gradonačelnika Grada Požege dr.sc. Borislav Miličević, predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca Miroslav Ivančić, predstavnici vojske i policije, te svi drugi koji su htjeli iskazati poštovanje hrvatskim vitezovima.

Prisutnima su se prigodno obratili Dinko Tandara, ispred Ministarstva hrvatskih branitelja te Dragan Valenta, predsjednik Udruge ratnih veterana 63. „A“ samostalne gardijske bojne ZNG Požega.

„Na današnji dan nema se što puno pričati. Nama ostaje da i dalje čuvamo istinu o Domovinskom ratu i ovim borcima koji su dali život za ovu našu lijepu domovinu.“ - rekao je Valenta.

FOTO: Požeški vodič