Srijeda, 15 Travanj 2015 12:00

Gradsko kazalište najavilo KaZlaDo, znanost, ples ...

|||| ||||

Tijekom travnja Gradsko kazalište bit će mjesto ne samo predstava, već znanosti i plesa. Ovog petka igra se predstava „Ritina škola", i „Glumice u zagrljaju", ali središnji događaj mjeseca je novi festival KaZlaDo (Kazalište Zlatna dolina), na kojem će sudjelovati dramske skupine iz deset osnovnih i srednjih škola s ukupno 125 učenika. Kazalište će ugostiti i Festival znanosti izložbom i dvije panel rasprave te plesnu predstavu u sklopu programa povodom Međunarodnog dana plesa.
Na festivalu KaZlaDo – dvodnevnoj manifestaciji dramskih skupina 22. i 23. travnja nastupit će s kratkim predstavama učenici iz Pleternice, Kutjeva, Brestovca, Čaglina i Požege. Stručni žiri će na kraju proglasiti naj-predstavu. Održat će se i radionice za učenike i nastavnike koje će voditi redatelj Damir Mađarić, studentica glume Marijana Matoković, Dario Hak i dvije profesorice Umjetničke Akademije iz Osijeka. – Vjerujem da će ove osmišljene radionice zadovoljit potrebe onih za koje su organizirane i doprinijeti napretku i razvijanju dramskih aktivnosti – predstavljajući festival, rekla je Valentina Soldo, ravnateljica Gradskog kazališta.

Sunce kao tema poveznice je ne samo Gradskog kazališta u čijem je znaku, već i tema Festivala znanosti koji se održava od 20. do 26. travnja u 12 gradova, općina i sela naše županije. O bogatom programu govorio je Goran Đurđević, predsjednik Povijesnog društva kao organizatora. Sunce će biti prezentirano u znanosti i umjetnosti, a u Galeriji Ciraki bit će postavljena izložba Duje Medića, Brela, na temu sunca koju je nazvao Vijenac. Bit će organizirane i dvije panel-rasprave na temu mladih i na temu kulture. Mala škola kazališta premijetno će izvesti 26. travnja predstavu u režiji Slavice Jelić "Sunce djever Neva Nevičica", koja će biti odigrana za učenike svih osnovnih škola.

Uz Međunarodni dan plesa 28. travnja program priprema Plesna radionica Ilijane Lončar. Bit će postavljena prigodna tematska izložba fotografija Mladena Božičkovića te gostovanje Studija za suvremeni ples iz Zagreba, s predstavom „Pokretač", dobitnika Nagrade hrvatskog glumišta.