Utorak, 16 Lipanj 2020 12:21

40. Kulenijada održat će se u petak 26. lipnja

|||||| ||||||

Požeška „Kulenijada“, najstarija od svih manifestacija koje promiču ovaj slavonski specijalitet, ove godine bilježi svoju 40. obljetnicu. Zbog trenutne epidemiološke situacije, te u skladu s preporukama Zavoda za javno zdravstvo, manifestacija će se i ove godine održati, no u nešto drugačijem izdanju. Ocjenjivanje kulena održat će se 26. lipnja u restoranu Grgin dol od 12 do 17 sati, a rezultati ocjenjivanja isti će dan biti objavljeni na web stranici TZ Grada Požege do 19 sati, dok će diplome sudionici natjecanja dobiti poštom.

- Ponosni smo što kao jedna od najdugovječnijih i najboljih manifestacija te vrste naša Kulenijada, koja zaokružuje cijelu ovu regiju, obilježava okruglu, 40. obljetnicu. Ovdje se bira kralj kulena i prava je to promocija ovog specijaliteta specifičnog za ovaj dio Hrvatske. Pozivam sve proizvođače i nadam se kako će, kao i svih prethodnih godina, pobijediti najbolji. Ovim promoviramo domaća obiteljska gospodarstva i tradicionalnu gastronomiju te potvrđujemo još jednom kako je ovo doista jedan od najljepših krajeva na svijetu koji nam nudi brojne razloge za ponos. - rekao je gradonačelnik Puljašić dodajući kako će Grad Požega Šampiona 40. Kulenijade nagraditi novčanom nagradom u iznosu od 3.000 kuna.

Kroz proteklih 40 godina u Požegi je na bogatoj tradiciji gastronomije i obrtništva u preradi mesa održavana ova tradicionalna gastro-tuistička manifestacija. Sve je počelo inicijativom tadašnjeg Večernjeg lista, a kroz vrijeme se Turistička zajednica profilirala kao logistika, partner pa i glavni organizator cijelog događaja.

- Pozivamo sve kulenare da se prijave u Turistički ured Turističke zajednice Grada Požege na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefon 034 274 900. Na ovom natjecanju nema kotizacije. U periodu od 23. lipnja do 26. lipnja u 12 sati preuzimamo uzorke kulena s potvrdom o ispravnosti mesa. I ove godine kulenari mogu osobno donijeti svoje uzorke kulena ili nam se javiti da ih mi preuzmemo jer zbog epidemioloških mjera nema svečane dodjele nagrada. – rekla je direktorica Ureda TZ Grada Požege Silvija Podoljak.

Iako epidemiološki okvir diktira kako će izgledati ovogodišnja Kulenijada, postoji nešto što se ne mijenja, a to je ocjenjivanje, naglasio je Ferdinand Troha, zamjenik gradonačelnika i dugogodišnji član komisije za izbor najboljeg kulena.

- I ove godine povjerenstvo je kompetentno na čelu s predsjednikom Matom Matijevićem koji je dugi niz godina u komisiji. Tu je i Damir Hruška te predavačica na Veleučilištu u Požegi dipl. ing. prehrambene tehnologije Helena Marčetić. Očekujemo da nas i ove godine kulenari iznenade i da nam donesu puno uzoraka koji će se odlikovati izvrsnošću u onom što inače ocjenjujemo – vanjskom izgledu, konzistenciji, izgledu prereza, mirisu i okusu. - rekao je Troha.

Novina ovogodišnje Kulenijade je i promocija slavonskih jela u restoranima koji su se javili unutar akcije Dani kulena u restoranima. Restorani će uzorke kulena s natjecanja na Kulenijadi ponuditi svojim gostima kao besplatno predjelo uz slavonska jela i to restoran Grgin dol koji će nuditi kulen kao predjelo uz Odrezak barun Trenk te krčma Zlatni lug gdje će kulen biti predjelo uz Odrezak Zlatni lug.

Pozivamo sve posjetitelje, sugrađane i goste da posjete naše restorane i njihove odabrane menije uz koje će moći kušati ove slavonske delicije s natjecanja.