Petak, 07 Veljača 2020 07:54

Predstavljen priručnik Narodna nošnja Požeštine - Biškupci

|||||| ||||||

U Gradskom muzeju Požega održana je svečana promocija priručnika za rekonstrukciju i izradu narodnih nošnji “Narodne nošnje Požeštine – Biškupci” autorice Dubravke Matoković, više kustosice Gradskog muzeja Požega. Priručnik je 32. naslov u edicijama o narodnim plesovima i nošnjama Hrvatske u izdanju Hrvatskog sabora kulture.

Knjiga etnologinje Dubravke Matoković, više kustosice u Gradskom muzeju u Požegi, pod naslovom Narodna nošnja Požeštine – Biškupci, donosi detaljne opise ženske i muške tradicijske nošnje Biškupaca. U njoj su podastrti važni podatci o preslojavanju tradicijskog ruha krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Knjiga je pisana kao priručnik za potrebu obnove i izradu novih ženskih i muških nošnji sela Biškupci. Uz tekstualni dio i fotografije, knjizi su dodani crteži tradicijskih krojeva ženskog i muškog narodnog ruha ovoga kraja. Cijelo poglavlje posvećeno je i prikazu tekstilnih rukotvorskih vještina te tehnike tkanja i ukrašavanja, a posebno mjesto pronašli su i nakit te ženske frizure. U tekstu je posebno naglašena važnost mjesnog KUD-a „Šijaci“ u očuvanju baštine svojega kraja pri čemu je dio starijih članova svojim sjećanjima pomogao mnogim etnolozima, folkloristima, muzikolozima i etnokoreolozima u prikupljanju podataka vezanih uz narodnu baštinu.

- Ova knjiga je nastala na temelju višegodišnjih stručnih istraživanja koja su vođena na području prigorskog dijela Papuka odnosno podplaninskih sela Požeštine. Najviše podataka je prikupljeno tijekom zajedničke suradnje i istraživanja s muzejskom savjetnicom Vesnom Kolić Klikić u sklopu velikog projekta o ženskim i muškim narodnim nošnjama zapadne Slavonije, kada se istražujući po požeškim selima, među kojima je bilo i selo Biškupci, došlo do novih spoznaja i nadopunila neka ranija saznanja o tradicijskom odijevanju Požeštine. Ideja je bila da se prikaže bogato preslojavanje tradicijske odjeće požeškoga kraja s naglaskom na selo Biškupci i okolni kraj. Stoga je obrađena starija i novija suvrsta narodne nošnje, koja je paralelno koegzistirala početkom 20.st. Uz nedavne nove spoznaje o narodnoj nošnji ovoga kraja, prikazani su i elementi nošnje koji nisu bili u prethodnom priručniku,kao i neke posebnosti biškupačkog kraja,. - rekla je autorica Dubravka Matoković.

O knjizi je govorila i Valentina Dačnik, a recenzentica Vesna Kolić-Klikić, muzejska savjetnica u miru koja zbog bolesti nije osobno nazočila u svojoj recenziji je, između ostalog, poručila:

- Autorici čestitam na uloženom trudu koji svakako neće biti uzaludan jer će priručnik za obnovu starih i izradu novih nošnji, sigurna sam, stići u prave ruke. Ovaj priručnik ima veliku važnost jer donosi i pojašnjava povijesni kontinuitet odijevanja u Biškupcima. Bez ovoga bi poznavanja gotovo nemoguće bilo promišljati budućnost mjesta koje ima svoju prošlost i koje spaja karika sadašnjosti. U tom je smislu knjiga odličan putokaz za očuvanje baštine, bolji život današnjih žitelja Požeštine i onih koji će stasati poslije nas. -

Recenziju je napisala i muzejska savjetnica Ivančica Ivkanec, lektorica je Dijana Klarić, prof., a krojeve su crtale Jelena Grabusin, dipl.ing. i Sanja Šprem dipl.ing. Autori fotografija su Barbara Ozanjek i Boris Knez iz Gradskog muzeja Požega dok je sažetak na engleski jezik prevela Dunja Horvat Weitner. Knjiga je otisnuta u 500 primjeraka, a tisak priručnika omogućili su Ministarstvo kulture RH, Požeško-slavonska županija, Grad Požega i KUD “Šijaci” Biškupci. Na promociji su bili članovi KUD-a “Šijaci” iz Biškupaca , GKUD-a Požega i brojni ljubitelji tradicije, a autorici i njenim suradnicima prigodnim su riječima čestitali ravnateljica Gradskog muzeja Požega Mirela Pavličić Hein, viša savjetnica za kulturu i ostale društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije Ana Pirović, zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha, načelnik općine Velika Vlado Boban i tajnik Hrvatskog sabora kulture Dražen Jelavić.

Izvor: Slavonski.hr