Petak, 31 Siječanj 2020 07:11

Održana godišnja Skupština Ogranka Matice hrvatske u Požegi

||||||| |||||||

- Prije 178 godina osnovana je Matica hrvatska, naša najstarija ustanova s hrvatskim predznakom, sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak. Zbog toga bi, svi mi članovi Matice hrvatske, trebali biti ponosni što pripadamo jednoj ovakvoj ustanovi, ali i obavezni da širimo i živimo prije svega ljubav prema svojoj domovini, svome hrvatskom jeziku i kulturi – istakla je na početku svog izvješća o radu u 2019. godini požeškog ogranka Matice hrvatske, na sinoć održanoj godišnjoj skupštini, njegova predsjednica Ljiljana Marić. A da je doista tako, svjedoči i 14 različitih događaja organiziranih tijekom godine kao i tiskanje tri knjige.

Od brojnih prošlogodišnjih događanja u organizaciji Matice prije svega treba istaknuti tradicionalne Dane matice hrvatske održane u veljači i ožujku u sklopu kojih je, povodom 150. obljetnice izlaženja, predstavljenj časopis Vijenac. Uslijedila je pjesnička večer bračnog para Lane Derkač Šalat i Davora Šalata, predstavljanje knjige „ (Ne)poznati Hrvati” dr. Tomislava Matića, potom knjige „Odabrane komedije” Mire Gavrana i predavanje „Koliko se (ne)vole Crkva i mediji” Darka Pavičića, novinara, kolumnista i TV voditelja. Matica hrvatska je Požežanima predstavila i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar, potom život i rad seljaka, etnografa i umjetnika Ive Čakalića te knjigu Požežanina, književnika i novinara Vlade Rajića „Gradske kćeri“ koju je izdao upravo požeški ogranak Matice hrvatske.

Po prvi puta u listopadu je održana pjesnička manifestacija „Vinum et poeta“ – Večer poezije i vina na nacionalnoj razini.

– Ona je održana u objektu Veleučilišta u Požegi koji se nalazi u njihovim vinogradima iznad Vetova. Ujedno je Veleučilište bilo i suorganizator ove manifestacije koja će postati tradicionalna i kojoj je cilj ne samo promicati lijepu riječ nego i promovirati Požeštinu kao vrhunski vinogradarski i vinarski kraj. Zadovoljni smo što su se na ovu manifestaciju javili pjesnici iz cijele Hrvatske – kazala je Ljiljana Marić te se potom zahvalila svima koji su u prošloj godini pomogli rad Ogranka.

-Izgradnja zajedništva u činjenju dobra jedan je od uzvišenih ciljeva i našeg ogranka stoga smo nastojali u svome radu surađivati i sa drugim udrugama i ustanovama. Posebno mi je drago što smo prošle godine čak tri puta naša događanja organizirali i uz pomoć najviše obrazovne ustanove u gradu – požeškog Veleučilišta. Na suradnji se zahvaljujem i Gradskom kazalištu Požega, Gradskom muzeju Požega, Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega, Gimnaziji Požega te Katoličkoj gimnaziji. Na kraju velika hvala onima bez kojih ne bi mogli realizirati ni jedan naš program, onima koji su nam pružili financijsku potporu: Požeško – slavonskoj županiji, Gradu Požegi, Općini Kaptol, Gradu Kutjevu i tvrtki Vinarija Kaptol – istakla je Marić.

Kažimo i kako su financijski rad Matice najviše pomogli Požeško-slavonska županija i to s 28 000 kuna, te Grad Požega s 11 000 kuna.

Ogranak Matice, prema riječima njegove predsjednice, i u ovoj godini planira raditi jednakim tempom pa je tako za skore Dane Matice hrvatske najavljen cijeli niz događanja: predstavljanje Matičina časopisa Kolo i pjesništva Ernesta Fišera, potom predstavljanje knjige Dalibora Petrinića „Postom do zdravlja i dugovječnosti“, gostovanje akademika Vladimira Paara, predavanje prof.dr. Marije Karbić o Požegi u srednjem vijeku te projekciju dokumentarnog filma „Kamp“ našeg Požežanina Darka Bevande koji nam govori o praštanju vezano za Goli otok. Uslijedit će predavanje prof.dr. Sanje Vulić „Sveci u ožujku u frazemima i poslovicama“ koja će progovoriti i o sv. Grguru, a vezano uz naše Grgurevo, predstavljanje knjige Danijela Tatića Feldmaršal Svetozar Borojević, o najviše rangiranom Hrvatu u vojnoj postrojbi izvan Hrvatske koji je nosio i titulu počasnog građanina Požege kao i predstavljanje knjige člana Matice dr. Damira Matokovića „Ortopedska propedeutika“. Dane Matice hrvatske zaključit će predstavljanje knjige Slobodana Prosperova Novaka „Sv. Jeronim Dalmatinac“ u prigodi 1600 obljetnice njegove smrti. Druga važna manifestacije požeškog ogranka Matice hrvatske, Večer poezije i vina „Vinum et poeta“ na nacionalnoj razini održat će se prvog petka u listopadu. Od ostalih događanja iz programa Matice za ovu godinu spomenimo još izdavanje pretiska knjige Julija Kempfa Moja požeška sjećanja kao i izdanje knjige sjećanja na Požegu Lojze Buturca…

Potporu radu požeškom ogranku Matice hrvatske u prigodnom obraćanju dali su zamjenik župana Željko Jakopović i zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha.

Izvor: Požeški vodič