Ponedjeljak, 23 Prosinac 2019 08:38

Božićno druženje Povijesne postrojbe Trenkovi panduri

|| ||

Članovi Povijesne postrojbe „Trenkovi panduri“ okupili su se na svom tradicionalnom božićnom domjenku kako bi zajedničkim druženjem proslavili još jednu uspješnu godinu djelovanja. „Trenkovi panduri“ ove su godine obilježili dvanaest godina rada, a trenutno broje 15 članova.

- Prije 12 godina održali smo osnivačku Skupštinu udruge i s velikom voljom krenuli raditi, no nismo bili svjesni da će taj naš trud i zalaganje udrugu dovesti gdje onda danas je. Odvajali smo vrijeme od svojih obitelji, potrošili ne male svote vlastitog novca za rad udruge, a vlastitim automobilima smo prešli tisuće i tisuće kilometara. Iza nas je preko 600 izlazaka u Hrvatskoj i 33 izlaska izvan RH. Tako smo ime Trenkovih pandura i grada Požege ponosno predstavljali u Hrvatskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Češkoj i BiH. Naš rad su prepoznali i gradonačelnici koju su vodili i koji vode ovaj grad i na tome sam iznimno zahvalan. - rekao je Vladimir Potnar te istaknuo kako su prilikom prošlogodišnjeg gostovanja u Brnu dogovorili preseljenje izložbe Franjo Barun Trenk – Novo lice legende iz Brna u naš grad koja će svečano biti otvorena 16. siječnja iduće godine u Gradskom muzeju Požega.

Druženju s „pandurima“ priključio se i požeški gradonačelnik Darko Puljašić, iskoristivši priliku da pohvali rad Udruge i sve njihove aktivnosti.

- Ponosan sam što imamo ovakve aktivne udruge, udruge koje imaju rezultate, koje su prepoznatljive i koje promiču ime grada Požege. Za vaš uspjeh zaslužna je organiziranost u radu i zajedništvo članstva koje imate. Svaki vaš izlazak je na profesionalnom nivou i grad uvijek predstavljate u najljepšem svijetlu. Zahvaljujem vam se i čestitam u svoje ime, kao i u ime mojih prethodnika. – poručio je gradonačelnik Puljašić.

„Trenkove pandure“, ovu glasovitu postrojbu, osnovao je barun Franjo Trenk 1741. godine. Barun Trenk uveo je u sastav svoje postrojbe i vojni orkestar pa tako i danas u Požegi djeluje Gradska glazba i Povijesna postrojba “Trenkovi panduri”. Gradska glazba osnovana je davne 1881. godine, a tek 1997. priključuje joj se i povijesna postrojba da bi se prije osam godina od glazbe razdvojila i djelovala samostalno do danas.