Ponedjeljak, 02 Prosinac 2019 08:46

Duh Slavonije pronio se Podgoricom

||| |||

Duh Slavonije u petak, 29. studenoga pronio se na nekoliko sati Podgoricom i to zahvaljujući vinskoj fešti - Martinje koja je održana u Capital plazi. Svetkovina na kojoj se krsti mlado vino (Martinje) održana je i ove godine, onako kako se to u Slavoniji radi stoljećima unatrag uz pjesmu, igru, puno vina, vinskog kardinala, kuma i tamburaše.

Vinarija Kutjevo koja na ovim prostorima, zahvaljujući firmi Tuegra, uspješno posluje već više od 10 godina, četvrti put pravi feštu na kojoj se, u skladu s hrvatskim vinogradarskim običajima, tradicionalno proslavlja prelazak mošta u mlado vino, takozvano Martinje.

Direktor firme Tuegra Edin Tuzović istakao je da Crna Gora, kao vinska regija, zaslužuje da ima proslavu Martinja.

- Pokušavamo već nekoliko godina da doprinesemo da taj ritual u našoj zemlji zaživi, a ovoliki broj ljudi koji prisustvuje Martinju večeras pokazuje da smo na dobrom putu. - istaknuo je Tuzović.

Svečanosti je pirustovao i gradonačelnik Požege Darko Puljišić ističući kako upravo Crnu Goru i njegove krajeve povezuje ta vinska priča, dok je prošlogodišnji kum Martinja, ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić objasnio da tradicija krštenja vina već zaživjela na ovim prostorima i “kuje je divno prijateljstvo između naših naroda i država”.

- Uobičajno je na ovaj dan prisjetiti se Svetoga Martina i njegovog djela kada mu je, kao konjaniku, prišao siromašni prosijak, a Sveti Martin je, vidjevši ga na hladnoći, mačem presjekao svoj plašt, i njime ga ogrnuo. Sveti Martin, osim što je zaštitnik vojnika i vinogradara, štiti i bivše alkoholičare. Lijepo je što smo ovdje večeras sabrani iz više od 20 zemalja. - kazao je Grubišić.

Martinje označava kraj jeseni, početak zime kada su svi radovi u vinogradima gotovi. Poznato po obilježavanju sv. Martina je Kutjevačko područje gdje niti jedne godine mošt nije postao vino bez poštovanja ovog obreda uz molitvu i zahvalnost sv. Martinu, zaštitniku vinara. Tako je bilo i u petak u Podgorici, a i ovoga puta za kompletan ritual krštenja vina bio je zadužen vinski kardinal Vlado Bauer, dok je za vinskog kuma izabran Blagota Baća Radović, koji je uz izrečenu zakletvu, krstio vino.

Kažu da tamo gdje je vino, tamo je i veselje, radost i pjesma, a za dobru atmosferu bili su zaduženi TS Paori i “The Grupa” koji su ovu svečanost dodatno uljepšali, dok su prisutni imali priliku uživati u vinima vinarije Kutjevo.

Izvor: Grad Požega/portal Vijesti on-line