Subota, 11 Svi 2019 11:28

Svečana akademija u povodu 320. obljetnice Gimnazije u Požegi

|||||| ||||||

Svečanom akademijom u Gradskom kazalištu jučer je obilježen Dan Gimnazije u Požegi. Dio je to službenog programa obilježavanja 320. godišnjice od osnutka požeške Gimnazije koji će se odvijati tijekom cijele ove godine. Jučerašnja svečana akademija održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, a prisustvovali su joj dr. Željko Glavić kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin, župan Alojz Tomašević ispred osnivača škole Požeško-slavonske županije, zastupnici u Hrvatskom saboru Franjo Lucić i Zdravko Ronko, zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha, kao i brojni dužnosnici, bivši profesori i učenici Gimnazije te drugi gosti.

Gimnaziju u Požegi osnovali su isusovci 1699. godine i jedna je od najstarijih prosvjetnih ustanova u Republici Hrvatskoj. U razdoblju od 1761. do 1776. svrstana je u red visokih škola pod nazivom Academia Posegana, s dva fakulteta - filozofskim i teološkim. U 320 godina djelovanja kroz požešku Gimnaziju prošla su brojna poznata imena poput Antuna Kanižlića, Vjekoslava Babukića, Franje Cirakija, Miroslava Kraljevića, Janka Jurkovića, Josipa Eugena Tomića, Otona Kučeru, Dragutina Lermana, Julija Kempfa, Matka Peića, Emila Roberta Tanaja, Bože Udovičića, Milka Jakšića i mnogih drugih.

Goste je na početku svečane akademije pozdravila dr.sc. Vesna Vlašić, ravnateljica Gimnazije.

- Cilj nam je njegovati prepoznatljivost jer naše učenice i učenici većinom su mladi iznad prosječnih akademskih sposobnosti, širokih interesa i vrlo marljivi, a mnogi od njih su i potencijalno daroviti – takva djeca mogu i traže više u učenju, stvaranju, spoznavanju. Oni godinama sudjeluju i osvajaju nagrade na županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima i smotrama. Primjerice, u 104 natjecanja naši učenici su se plasirali između deset najboljih. Najviše prvih mjesta i zlatnih medalja osvojili smo nakon obnavljanja gimnazijskog programa iz informatike. Gimnazijski učenici bili su zapaženi na državnim smotrama literarnog, dramskog, novinarskog stvaralaštva, likovnom izrazu, filmu, fizici, matematici, povijesti, Goranovom proljeću itd. Od međunarodnih natjecanja izdvajam Srednjoeuropsku međunarodnu informatičku olimpijadu gdje smo osvojili četiri zlatne, tri srebrne i četiri brončane medalje. – rekla je ravnateljica.

Gimnaziju danas pohađa 399 učenika u programima Opće, Prirodoslovno-matematičke i Jezične gimnazije te 60 učenika Glazbene škole. U školi je zaposleno 69 djelatnika, a posebno se mogu podičiti jednom od najneobičnijih i najljepših školskih zgrada u Hrvatskoj. Kao posebnost Gimnazije izdvaja se Školski muzej i Zvjezdarnica na tragu čuvenog profesora Otona Kučere koji je s gimnazijalcima davno radio prva astronomska promatranja.

Sve nazočne u ime osnivača, Požeško-slavonske županije, pozdravio je župan Alojz Tomašević, a pozdravne riječi uputio je i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora dr. Željko Glavić te pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin. Program obilježavanja visoke obljetnice Gimnazija nastavlja i narednih dana prigodnim zbivanjima uz susrete s izložbe, promocije te susrete s akademicima, bivšim gimnazijalcima.