Četvrtak, 09 Svi 2019 08:16

Svečano otvoreno Reciklažno dvorište u Požegi

|||||||| ||||||||

U Industrijskoj ulici u Požegi, u nazočnosti ministra zaštite okoliša i energetike dr.sc. Tomislava Ćorića te brojnih uzvanika, jučer je svečano otvoreno Reciklažno dvorište. Riječ je o projektu „Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području Grada Požege, na lokaciji Industrijska ulica“ KK. 06.3.1.03.0022 vrijednom 4.946.739,96 kune kojeg je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. do 2020. Objektom Reciklažnog dvorišta upravljat će Komunalac d.o.o. Požega, a građani već od danas besplatno mogu odložiti gotovo 40 vrsta različitog otpada.

- Svjesni smo da samo na dobrim i zdravim temeljima zaštite okoliša naš grad i sva prigradska naselja mogu graditi uspješnu budućnost. To je blago koje smo posudili od svojih predaka, a koje trebamo čuvati i razvijati za našu djecu. Grad Požega zahvaljuje ministarstvu što je prepoznalo ovaj projekt i što je on zaživio. Od danas svi naši građani mogu zbrinjavati otpad na kvalitetan i odgovoran način jer sada nema više niti jedan razlog da se otpad odbacuje u prirodu, i to otpad koji može biti vrijedna sirovina. Ovo je rezultat truda ne samo Grada Požege, već i resornog ministarstva i Vlade RH jer samo u zadnjih pet godina Grad Požega uprihodovao je stotinu milijuna kuna bespovratnih sredstava za vrijedne projekte. Potrudit ćemo se dodatno da kroz edukaciju razvijamo svijest te ovo Reciklažno dvorište doista zaživi na najbolji i najučinkovitiji način. - rekao je gradonačelnik Darko Puljašić.

Na važnost završetka projekta izgradnje Reciklažnog dvorišta osvrnuo se i resorni ministar dr.sc. Tomislav Čorić.

- Naša ekonomija naslonjena je na turizam i nužno je Lijepu našu sačuvati lijepom, ali i čistom. Upravo stoga reciklažna dvorišta, kao jedan od segmenata ukupnog sustava gospodarenjem otpadom, vrlo su važna, a iz Europske unije financirali smo posljednje dvije godine 142 ovakva projekta. Ovo vrijedno pet milijuna kuna koje je EU sufinancirala s 85 posto pokazatelj je uspješne alokacije i korištenja europskih sredstava u vrijeme mandata ove naše Vlade, mandata Vlade Andreja Plenkovića. Čestitam Gradu Požegi i Komunalcu na uspješnoj realizaciji ovog projekta, ali i na svim onim projektima koje su Grad Požega i Požeško-slavonska županija realizirali u posljednjih nekoliko godina. Svaki takav projekt znači povećanje životnog standarda naših građana, ovdje konkretno kroz učinkovitiji sustav gospodarenja otpadom. - rekao je ministar Ćorić.

Reciklažno dvorište je nadzirani ograđeni prostor koji je namijenjen odvojenom sakupljanju te privremenom skladištenju manjih količina posebnih vrsta otpada. Smješteno je u odvojku Industrijske ulice, na broju 25C, na površini od 3493 kvadratna metra, od čega je površina ograđenog dijela 2714 kvadratnih metara. Opremljeno je odgovarajućom opremom za prihvat različitih otpadnih materijala, ovisno o njihovom agregatnom stanju, veličini i gustoći.

- Projektirani kapacitet je godišnje oko 800 tona otpada, a time će se postići i daleko veće količine odvojenog skupljenog otpada te smanjiti odlaganje otpada na način kako se to sada radi. Dvorište mogu koristiti svi korisnici sustava odvoza otpada, uz osobnu iskaznicu te uz prethodno odvajanje otpada kako bi ga u dvorištu samo odložili u odgovarajuće spremnike. Sankcije nisu predviđene, želimo ljude ponajprije educirati, dati im potrebne informacije i sigurni smo kako će vrlo brzo veliki broj građana koristiti ovo dvorište. - rekao je direktor Komunalca Požega d.o.o. Anto Bekić.

Prvi su spremnike i to za plastiku koristili mališani požeškog Dječjeg vrtića, dajući tako poticaj i odraslima. Na svečanosti otvorenja Reciklažnog dvorišta, uz resornog ministra bio je pomoćnik ministrice regionalnog razvoja Davor Huška, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnici i načelnici s područja županije, brojni drugi uglednici iz društvenog i gospodarskog života te kao gosti, “plava skupina” kandidata s liste HDZ-a za EU parlament predvođeni Dubravkom Šuicom.

Pogledajte fotogaleriju.