Četvrtak, 25 Listopad 2018 11:39

Obavijest o obveznom mikročipiranju pasa

| |

Mikročipiranje pasa je zakonska obveza koja proizlazi iz Zakona o veterinarstvu (NN 82/13, 148/13) kojim je u članku 45. propisano da svi psi moraju biti označeni mikročipom najkasnije 90 dana od dana štenjenja te upisani u Upisnik kućnih ljubimaca koji vodi Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane.

Unatoč tome, mnogi neodgovorni građani to još nisu učinili zbog čega postoji veliki broj pasa koji nisu mikročipirani. Neodgovorni skrbnici koji ne izvršavaju svoje zakonske odredbe stvaraju time problem cijeloj zajednici jer se psi koji nisu mikročipirani vrlo često napuštaju i završavaju na ulici zbog čega na području Grada Požege postoji veliki broj pasa lutalica.

Tome se mora stati na kraj kako bi se zaštitili ljudi i životinje te u konačnici znatno smanjila sredstva koja je potrebno izdvajati za zbrinjavanje, oglašavanje i udomljavanje životinja zbog onih koji su napustili nečipirane pse.

Stupanjem na snagu Zakona o zaštiti životinja (NN 102/17) kontrolu obveznog mikročipiranja pasa provode komunalni redari te će sukladno zakonskim ovlastima komunalni redari u suradnji s djelatnicima Veterinarske stanice izlaziti na teren i obavljati kontrolu mikročipiranja pasa. Vlasnici pasa dužni su komunalnim redarima dopustiti provjeru obavljenog mikročipiranja, a za one koji nisu ispunili svoju zakonsku obvezu i nisu mikročipirali pse propisane su novčane kazne koje iznose do 6.000 kn.

Stoga ovom prilikom pozivamo sve vlasnike/skrbnike pasa na području Grada Požege koji još uvijek nisu izvršili zakonsku obvezu mikročipiranja da to žurno učine kako bi odgovornim skrbništvom zaštitili svoje kućne ljubimce i izbjegli propisane novčane kazne koje su višestruko više od troškova mikročipiranja.