Srijeda, 20 Lipanj 2018 11:34

Idućega vikenda održat će se 38. Kulenijada u Požegi

|||| ||||

Požeška „Kulenijada“, najstarija od svih manifestacija koje promiču ovaj slavonski specijalitet, održat će se u subotu, 30. lipnja u pješačkoj zoni s početkom u 11 sati kada je za građanstvo predviđena degustacija kulena i vina, uz popratni zabavni program, prikaz tradicionalnih žetvenih svečanosti KUD-a Zlatna dolina te još jedan bogati Sajam antikviteta u organizaciji tjednika Kronika požeško – slavonska. Više o ovogodišnjem programu rekli su danas na konferenciji za novinare zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha i direktorica TZ Grada Požege Silvija Podoljak.

- Zadovoljstvo mi je najaviti najstariju hrvatsku kulenijadu – 38. požešku Kulenijadu koja će se održati 29. i 30. ovog mjeseca u Požegi. Ponosimo se time što je naša Kulenijada najstarija, ali isto tako želimo da ona postane i ostane najprestižnija u Hrvatskoj i stoga smo učinili značajne pomake od prethodnih godina, obišli kulenijade u Slavoniji i Baranji i pozvali ponajbolje proizvođače kulena diljem regije. – rekao je Ferdinand Troha, zamjenik gradonačelnika.

U petak, 29. lipnja u poslijepodnevnim satima, kulenari će predavati svoje uzorke na ocjenjivanje, a potom će imati priliku poslušati i nekoliko stručnih predavanja. Na temu „Primjeri dobre prakse u Hrvatskoj - kandidiranje na natječaje za dobivanje sredstava za proizvodnju tradicionalnih prehrambenih proizvoda“ govorit će predstavnici Upravnog odjela za europske integracije Grada Požege, dr.sc. Svjetlana Škrabal održat će predavanje o prepoznatljivosti kvalitete domaćih proizvoda, dok će predstavnici Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne služba govoriti o koracima do registracije proizvodnje domaćih suhomesnatih proizvoda. Edukacija i ocjenjivanje održavaju se u prostoru Krčme Zlatni lug.

Subotnji program održava se u šetališnoj zoni od 9 do 15 sati.

- Očekujemo sve naše posjetitelje da dođu 30. lipnja u požešku šetališnu zonu i da uživaju u okusima kulena i vina. – poručila je direktorica TZ Silvija Podoljak.