Utorak, 13 Ožujak 2018 09:23

Održana svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu Dana grada i Grgureva

||||||||| |||||||||

Požega je jučer proslavila svoj Dan grada i Grgurevo. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca na groblju sv. Ilije, uz središnji križ poginulim hrvatskim braniteljima, a potom i na Trgu 123. brigade. Uslijedila je Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Požege održana u Gradskom kazalištu gdje su dodijeljena javna priznanja Grada Požege ovogodišnjim laureatima.Ante Potrebica proglašen je počasnim građaninom Grada Požege, Povelja hamanosti pripala je OŠ Antuna Kanižlića, dok su koleketivne nagrade Grada Požege dobili Veleučilište u Požegi i tvrtka Color emajl.
Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege prof.dr.sc.Željko Glavić osvrnuvši se pritom na rad Gradskog vijeća.
- Na poslu želimo okupiti sve vijećnike bez obzira na stranačku pripadnost i sve građane koji svojim znanjem i sposobnostima mogu pomoći u iznalaženju najboljih rješenja. U godinama iza nas neki demokratski standardi vezani uz rad Gradskog vijeća i njegovih tijela neopravdano su izblijedjeli. Cijeneći suradnju i podršku gradonačelnika iskreno usmjerenu prema najvišim europskim, demokratskim standardima želimo nešto i promijeniti. Primjerice, još 1993. godine, u privremenom poslovniku stajalo je da je sastav radnih tijela vijeća približno razmjeran stranačkom sastavu vijeća. A onda se to vremenom izgubilo. Želimo to vratiti kako svi vijećnici mogli aktivno sudjelovati u radu odbora i povjerenstava i energiju usmjeriti s beskorisnih nadmetanja na promišljanje tema koje su od interesa grada i građana. – rekao je predsjednik vijeća.

O učinjenom u prošloj godini prikazan je kraći dokumentarni film, dok je o planovima i projektima koji slijede u ovoj i idućoj godini govorio gradonačelnik Darko Puljašić. –
- Kao gradonačelnik grada koji je kroz svoju osamstoljetnu dugu povijest kulturom, znanjem i gospodarstvom duboko utkan u povijest Slavonije i domovine Hrvatske, imam obavezu prema našoj djeci nastaviti istim putem i intenzitetom. Naslijedili smo od naših predaka grad bogat poviješću i potencijalima. Posebno smo sretni i zadovoljni što je vlada Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem prepoznala važnost tog dijela Hrvatske i konačno iznašla vrlo konkretan i vidljiv način za rješavanje ovdašnjih problema, a to je projekt Slavonija. Zahvaljujem na tome i poručujem kako očekujemo da će se još više ubrzati pozitivni trendovi. Gospodarstvo i gospodarstvenici su ti koji će s nama, a mi smo njihov servis i partneri, omogućiti kvalitetniji život našim sugrađanima. Samo podizanje proizvodnje i zapošljavanja koje Grad Požega potiče kroz razne oblike sufinanciranja te oslobađanje nameta koji su u našoj ovlasti možemo ostvariti konkurentan i kvalitetan razvoj privrede. Najveća prednost i kvaliteta našeg grada zapravo ste vi – Požežanke i Požežani. Poduzetnička zona je u završnoj fazi i vrlo sam zadovoljan jer traži se komad zemljišta više, a traže ga naši poduzetnici koji žele proširiti svoju proizvodnju. To je jedini put izlaska iz nezaposlenosti – otvaranje novih radnih mjesta. Jedno radno mjesto je jedna nova kuća, jedno novorođeno dijete i jedan korak bliže oporavku cijelog društva i domovine u cjelini. Kao prvi među jednakima razgovarao sam s poduzetnicima, svakodnevno razgovaram s građanima, a s ovog mjesta pozivam sve – javite se, dođite, razgovarajmo. Samo zajedno možemo ići ka jednom cilju, a to je napredak. Sustav i planiranje jedino nas može usmjeriti kako bi bili fokusirani na ono područje privrede i organizacije našeg grada koje će u najkraćem ali i najekonomičnijem vremenu osigurati prosperitet i budućnos.

Nazočni su bili brojni gosti. Miinistar turizma Gari Cappelli koji je i ovom prilikom istaknuo težnju ravnomjernog razvoja turizma u svim dijelovima Hrvatske te najavio punu podršku svim kvalitetnim turističkim projektima s ovog područja.”Došao sam u zlatno srce Slavonije i time je sve rečeno – ovdje imate veliko srce, želite raditi i proizvoditi biti dio napredne Hrvatske, dio onoga čime se želimo ponositi izvan granica. Pratimo projekt “Požeška kuća” koji je, moram priznati, izvanredan projekt i jednostavno moramo pronaći dodatna sredstva te ga završiti. Kako bi doveli turiste koji više ne traže sunce i more već i doživljaje, treba nam i kontinent Hrvatske, trebaju nam takvi organizirani i kvalitetni projekti .- naglasio je ministar Cappelli

Uz predstavnike braniteljskih udruga, vjerskog, kulturnog i društvenog života grada, gradonačelnika i načelnika s područja županije, na svečanoj sjednici bili su nazočni i brojni gosti –saborski zastupnik Franjo Lucić, pomoćnik ministra unutarnjih poslova i njegov izaslanik Cvjetko Obradović, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Davora Hušku, župana Požeško – slavonske županije, zamjenik župana Vukovarsko – srijemske županije Josip Dabro, izaslanik požeškog biskupa, generalni vikar Josipa Krpeljević, gradonačelnika Grada Našica Josipa Miletića, gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, zamjenik gradonačelnika Grada Belišća Domagoja Varžića, gosti iz Mađarske, predsjednik Saveza Hrvata Jozo Ostrogonac i predsjednica Hrvatske samouprave Grada Baje Anđela Šokac, veleposlanik RH u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vechio i brojni drugi.

Pogledajte fotogaleriju.