Nedjelja, 25 Veljača 2018 10:51

Udruga vinogradara i voćara "Stjepan Koydl" održala svoju godišnju skupštinu

|||||| ||||||

Udruga vinogradara i voćara „Stjepan Koydl“ održala je sinoć svoju redovnu godišnju skupštinu i to prvi puta u svom novom prostoru, uređenom podrumu podno Starog grada u kojem će od sada Udruga moći neometano djelovati. Riječ je o prostorijama u Ulici Antuna Kanižlića, u dvorištu Turističke zajednice, koje im je na korištenje dao Grad Požega.

Predsjednik Udruge „Stjepan Koydl“ Tomislav Didović zahvalio se Gradu Požegi i gradonačelniku Darku Puljašiću na dodjeljivanju prostorija jer im je posljednjih godina rad bio otežan zbog nedostatka prostora za okupljanje i djelovanje.

- Unatoč svim problemima zadovoljnim smo odrađenim aktivnostima. Početkom godine sudjelovali smo kao suorganizator manifestacije „Zeleno-plavo“ i požeškog Vincelova gdje smo imali svoje štandove i svoje proizvode predstavili brojnim posjetiteljima iz dalmatinskih županija. Sudjelovali su smo i na Aurea festu gdje smo dijelili svoje vino sugrađanima i gostima, a neki naši članovi imali su štandove za vrijeme trajanja festivala. – rekao je Didović. Pozvao je članove na promociju udruge kako bi se privukao što veći broj mladih članova kojih udruzi sve više nedostaje.

Rad udruge pozdravio je i gradonačelnik Darko Puljašić koji je sa svojim zamjenikom Ferdinandom Trohom prisustvovao Skupštini.

- Vaša udruga ima važnu ulogu u našem gradu. Niste slučajno na ovom mjestu, uz Turističku zajednicu i Gradsku knjižnicu i čitaonicu jer želja mi je da prostor ispred uredimo i pretvorimo u jedan mali trg koji će postati mjesto okupljanja i gdje će te vi imati priliku prezentirati svoje proizvode. Vi ste nositelji tradicije i trebamo se ponositi onim što je najbolje i što vrijedi, a Grad Požega i ja kao gradonačelnik bit ćemo uz vas. Pozivam vas da se aktivno uključite i na našem Grgurevu jer upravo vi morate biti nositelj i spona cijele priče na požeškim brdima. Ovaj grad ima brda i doline jer na malom prostoru nudimo prekrasnu dolinu bogate povijesti i tradicije, a svega nekoliko metara dalje prekrasnu prirodu i brda koja nas okružuju. Upravo na tim brdima vi stvarate najbolja vina i njegujete svoje vinograde i to je ono što trebamo ponuditi našim gostima. Dođite s idejama, recite što možemo napraviti da nam bude bolje, da zajednički gradimo budućnost ovog grada. – poručio je gradonačelnik Puljašić.

Gradonačelnik je najavio da će Grad do Grgureva na Sokolovac dovesti električnu struju te urediti vinsku cestu i prilazne putove, a na inicijativu članova udruge razgovaralo se i o proširenju elektromreže na pojedine dijelove vinogorja kao npr. Veliki kamen i druge. Tajnik Ivica Ajanović predložio je program rada koji obuhvaća obnovu i revitalizaciju požeškog vinogorja, inventarizaciju nasada, stručne izlete, obnovu poklonca sv. Urbana, te završetak uređenja prostorija. Po završetku Skupštine, prostorije udruge blagoslovio je preč. Ivica Žuljević, katedralni župnik župe sv. Terezije.

Organizacijom „Požeških vinskih večeri“ Udruga „Stjepan Koydl“ priključila se ovogodišnjem obilježavanju Dana Grada Požege koje će trajati tijekom cijelog mjeseca ožujka. Tako će Požežani svakoga petka (2., 9., 16. i 23. ožujka) od 18 do 21 sat moći posjetiti Vinski podrum udruge i degustirati vina domaćih vinara.