Petak, 09 Veljača 2018 12:13

Obilježena godišnjica rođenja Matka Peića

|||| ||||

Udruga zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije „Matko Peić“ i ove godine obilježava dan rođenja Matka Peića, hrvatskog povjesničara umjetnosti, slikara i književnika, po kojemu i sama udruga nosi ime. Uz njegovu bistu na istoimenom trgu polaganjem vijenaca i kratkim prigodnim programom odana je počast ovom znamenitom Požežaninu.

- Ovo je četvrta proslava dana rođenja Matka Peića koju organizira naša udruga. Nastojat ćemo i dalje obogatiti i očuvati sjećanje na njegov rad i njegova postignuća. Nadamo se kako će nam u tome pomoći i Grad Požega te Požeško-slavonska županija kako bi ovaj program podigli na jednu još višu razinu te u budućnosti napravili i jednu spomen-sobu u njegovu čast. - rekla je tajnica udruge Melita Grgić.

U ime Grada Požege i gradonačelnika Darka Puljašića njegov zamjenik Ferdinand Troha izrazio je zadovoljstvo što je udruga prepoznala važnost velikog Požežanina, koji je ostavio trag u Hrvatskoj, a ne samo u našem gadu.

- Matko Peić obilježio je Požegu na mnogo načina – kao Požežanin, kao ljubitelj ovog grada, ali i kroz svoje putopise, kao povjesničar umjetnosti i kao slikar. Naravno da se Požežani i Grad Požega ponose svojim ponajboljim sinovima pa tako i Matkom Peićem, i naravno da podupiremo rad Udruge Matko Peić koja je već dala značajan obol javnom životu i identitetu našeg grada. Požega je klasični srednje europski gradić i takva bi trebala i ostati, a na nama svima je da radimo u tom smjeru. - rekao je zamjenik gradonačelnika Troha.

Ovaj veliki hrvatski povjesničar umjetnosti, slikar i književnik, rođen je u Požegi 10. veljače 1923. godine. Pisao je eseje, feljtone i putopise te likovne monografije. Putujući Hrvatskom od Istre do Baranje, od Jadrana do Dunava, Peić je autentično, neponovljivim rukopisom "portretirao" sve Hrvatske regije jakim crtežima i jarkim bojama, što ih je moglo zapaziti samo slikarsko oko, a riječju izraziti samo pjesničko pero. Umro je u Zagrebu 1999. godine, a u rodnoj Požegi, uz bistu i trg koji nose njegovo ime, postavljena mu je spomen ploča u Ulici Antuna Kanižlića na broju 14.

U sklopu programa obilježavanja 95. rođendana Matka Peića u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega održat će se prigodni program, uz gostovanje Dragutina Pasarića iz Kutine, suradnika Matka Peića u putopisnim djelima.