Utorak, 30 Siječanj 2018 17:28

Gradsko vijeće odlučilo o Javnim priznanjima Grada Požege za 2018. godinu

| |

Ovogodišnja javna priznanja prema odluci Gradskog vijeća bit će dodijeljena Veleučilištu u Požegi i tvrtki Color emajl d.o.o. Povelja humanosti dodijelit će se OŠ Antuna Kanižlića dok će počasnim građaninom grada Požege biti proglašen Ante Potrebica.

Evo samo dio razloga iz obrazloženja odluke. Počasnim građaninom grada Požege bit će proglašen Ante Potrebica, sudac Vrhovnoga suda Republike Hrvatske u miru i prvi predsjednik Državnoga sudbenog vijeća Republike Hrvatske. Na mjesto suca Vrhovnoga suda Republike Hrvatske izabran je 1991. godine, dok je 1994. izabran za prvog Predsjednika tek uspostavljenoga Državnog sudbenog vijeća. Autor je brojnih referata, analiza, izvješća i informacija te brojnih članaka objavljenih u stručnim publikacijama. Velik je i bitan doprinos gospodina Potrebice u promicanju vrijednosti demokratskog društva, sudjelovanja u izgradnji pravne Države i čuvanju tradicijskih vrijednosti hrvatskoga naroda čime je i snažio položaj i ugled Grada Požege.

Povelja humanosti bit će dodijeljena OŠ Antuna Kanižlića za dugogodišnje humanitarne i izvanškolske aktivnosti, školi koja kao organizator i sudionik uspješno unosi različite činove dobrote i humanosti u svakodnevni život svojih djelatnika i učenika koji to uspješno šire na ostatak zajednice i koja svojim stalnim akcijama potiče razvoj svijesti o teškim socijalnim i financijskim uvjetima kako na lokalnoj, tako i na globalnoj razini. Organizacijom raznih humanitarnih događanja i aktivnosti u školi i Gradu Požegi tijekom pet godina prikupljeno je 104.000,00 kuna i time je omogućeno obrazovanje i prehrana najsiromašnije djece svijeta. U protekloj 2017. godini prikupljeno je 26.660 kuna, a za svoj šestogodišnji humanitarni rad Škola je dobila jednu školsku kuhinju na skrb, postala je stalni donator jedne dječje školske kuhinje u Liberiji koja hrani 244 djece.

Kolektivnu nagradu Grada Požege primit će Veleučilište u Požegi. Javna visokoškolska ustanova koja je utemeljena 1998. godine i koja ove godine obilježava dvadesetu obljetnicu postojanja. Veleučilište u Požegi izvodi studij iz društvenih i biotehničkih područja znanosti, po načelima bolonjskog procesa i važan je čimbenik u javnom životu Grada Požege djelujući na raznim područjima. Veleučilište u Požegi prošle je godine potpisalo ugovor za projekt „Izgradnja studentskog doma u Požegi" čime je ostvarilo bespovratna sredstva u iznosu od 32.683.129,43 kuna što je najviši mogući iznos sufinanciranja ukupno utvrđene vrijednosti prihvatljivih izdataka Projekta.

Kolektivna nagrada također će biti dodijeljena tvrtki Color emajl d.o.o., društvu za proizvodnju, trgovinu i usluge čija je glavna djelatnost proizvodnja metalnih konstrukcija i njihovih dijelova. Color Emajl d.o.o. bavi se proizvodnjom samostojećih i ugradbenih kamina te dimovodnih elemenata i zapošljava 378 radnika. Proizvodi se plasiraju na tržište Europske Unije, najvećim dijelom u Njemačku, Francusku, Skandinaviju, Austriju, Italiju, a i izvan granica EU. Društvo je u 2008. i 2011. godini dobitnik Zlatne kune, priznanja Hrvatske gospodarske komore za najuspješniju tvrtku u kategoriji srednje velikih tvrtki.