Ponedjeljak, 20 Veljača 2017 17:22

Gradsko vijeće odlučilo o Javnim priznanjima Grada Požege za 2017. godinu

||||| |||||

Ovogodišnja javna priznanja prema odluci Gradskog vijeća bit će dodijeljena Povijesnoj postrojbi „Trenkovi panduri“, Autoklubu Požega i tvrtki Presoflex gradnja d.o.o. Godišnja nagrada dodijelit će se akademiku Milku Jakšiću i Luki Balenoviću, povelja humanosti Leonardu Matijeviću, a nagrade za životno djelo Davorinu Kempfu i Dragi Krizmaniću.

Kolektivnu nagradu primit će Povijesna postrojba „Trenkovi panduri“, udruga okupljena od umirovljenih časnika i dočasnika oružanih snaga MUP RH te ostalih građana, koja aktivno djeluje na području Požege punih deset godina. Svojim volonterskim radom prezentiraju povijest našeg grada i sam grad Požegu diljem Republike Hrvatske te u zemljama Europske unije. Udruga je postala neizostavni dio svih kulturnih manifestacija i prepoznatljiv brand našega grada.

Autoklub Požega danas broji 1300 članova, a prošle je godine proslavio svoju sedamdesetu obljetnicu postojanja. Klub sudjeluje u svim važnijim manifestacijama u našem gradu i županiji, a ostvario je i suradnju s osnovnim školama te u uz pomoć HAK-a, AK Požega i Autoškole Herz priprema učenike za državna natjecanja u sigurnosti u prometu, a s onim najmlađima vrše se edukacije o ponašanju u prometu.

Kolektivna nagrada dodjeljuje se Presoflex gradnji d.o.o., trgovačkom društvu osnovanom 2005. godine, čija je osnovna djelatnost izgradnja objekata visokogradnje, niskogradnje i hidrograđevinskih objekata. U protekloj godini ova požeška tvrtka, uz brojne druge radove, uspješno je izvela i radove na dvije velike gradske investicije, kakvih u Požegi doista dugo nije bilo, a riječ je o izgradnji Gradskih bazena te Trga sv. Terezije.

Povelja humanosti dodjeljuje se Leonardu Matijeviću, volonteru u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja i Udruzi MI – udruzi roditelja djece i osoba s poteškoćama u razvoju. Leonardo je u našoj sredini poznat po svom humanitarnom radu kojim je pokazao poseban senzibilitet za sugrađane u nevolji, za nemoćne i bolesne, a osobito za najmlađe sugrađane kojima je teška bolest otežala već prve godine života.

Godišnja nagrada Grada Požege ove će godine biti dodijeljena Milku Jakšiću i Luki Balenoviću.

Milko Jakšić, rođeni Požežanin, predstojnik je Zavoda za eksperimentalnu fiziku Instituta Ruđer Bošković i voditelj istraživačke jedinice za fiziku i tehnologiju ionskih snopova nacionalnog Centra za napredne materijale i senzore. Aktivnim sudjelovanjem u popularizaciji znanosti Milko Jakšić zadržao je i veze s rodnom Požegom. Jedan je od najistaknutijih eksperimentalnih fizičara u Hrvatskoj, a 2016. godine izabran je za člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Luka Balenović dugogodišnji je predsjednik Uprave trgovačkog društva Orljava d.o.o. iz Požege, poznatog hrvatskog proizvođača košulja. Predsjednik je i Županijske gospodarske komore Požeško – slavonske županije od 2006. godine do danas te u tom periodu organizira i provodi niz aktivnosti s ciljem pomoći lokalnim poduzetnicima.

Nagrada za životno djelo dodijelit će se Davorinu Kempfu i Dragi Krizmaniću.

Davorin Kempf hrvatski je skladatelj, pijanist i muzikolog rođen u Virju koji je odrastao i školovao se u Požegi u okrilju obitelji Kempf, generacijama poznatoj po doprinosu razvoja našega grada. Dobitnik je brojnih nagrada od kojih treba istaknuti diskografsku nagradu „Porin“ (2011.) u kategoriji „najbolja skladba klasične glazbe“. Davonin Kempf, kao unuk Julija Kempfa, poklonio je dio vrijedne ostavštine obitelji Gradskom muzeju Požega i Gradskoj knjižnici i čitaonici.

Drago Krizmanić je dugogodišnji uspješni nogometni trener i sportski pedagog koji je odgojio generacije nogometaša u našem gradu, ali i na širem prostoru Slavonije i Hrvatske. Osnovao je školu nogometa, a godinama je volonterski radio kao jedini trener u Slavoniji. Za svoj doprinos nogometu i sportu u Požegi, dobitnik je Trofeja Požeškog sportskog saveza kao i mnogih drugih sportskih priznanja.