Nedjelja, 13 Ožujak 2016 13:22

Proslavljen Dan Grada i Grgurevo

||||||||| |||||||||

Požega je jučer proslavila svoj Dan Grada i Grgurevo. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca na groblju sv. Ilije, uz središnji križ poginulim hrvatskim braniteljima, a potom i na Trgu 123. brigade. Nakon kratkog prijema što ga je gradonačelnik Vedran Neferović sa svojim zamjenicima upriličio u Gradskoj kući, uslijedila je Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Požege održana u Gradskom kazalištu gdje su dodijeljena javna priznanja Grada Požege ovogodišnjim laureatima.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Požege Nino Smolčić osvrnuvši se pritom na rad Gradskog vijeća.

- U ovom sazivu imamo otvorenost rasprava i izostajanje predrasuda i upravo po tome je ovaj saziv drukčiji od prethodnoga. Podrazumijeva se da o prijedlozima jednako raspravljaju kako vlast tako i oporba. Nažalost, u negativnoj kritici neki su bili vrlo aktivni, ali kad je trebalo predlagati, onda je ta kreativnost izostala. Upravo takve stvari želimo mijenjati. Požega je danas jedinstvenija nego prije i zato danas nemamo dvostruko postrojavanje povijesnih postrojbi, nemamo dva festivala ili dva Crvena križa, a za maškare se ne rade predstave kako bi se ismijavali ljudi drukčijih uvjerenja i stavova. Ne tako davno to je bila naša realnost - rekao je predsjednik Gradskog vijeća Nino Smolčić.

O učinjenom u prošloj godini prikazan je kraći dokumentarni film, dok je o planovima i projektima koji slijede u 2016. godini govorio gradonačelnik Vedran Neferović.

Protekla godina nije bila lagana. Zbog Vladine odluke o novoj raspodjeli poreza na dohodak ostali smo bez više od 4 milijuna kuna u proračunu. Ta pogrešna odluka Vlade koštala je naše sugrađane dugo iščekivanog asfalta u nekim ulicama, u koje je taj novac mogao i trebao biti utrošen. Vjerujem kako će nova Vlada raditi na pružanju boljih uvjeta za provedbu aktivnosti kojima je cilj planiranje, provedba i vrednovanje programa namijenjenih razvoju jedinica lokalne samouprave, poticanje razvoja prekogranične suradnje, kao i priprema dokumenata te projekata za korištenje sredstava fondova Europske unije. Od dolaska 2013. godine do danas, odradili smo pripreme te spremili dokumentaciju za mnogo iznimno važnih projekata u gradu koji su do sada bili zapostavljeni i čije se rješavanje odgađalo ili zanemarivalo godinama – istaknuo je gradonačelnik Neferović.

Gradonačelnik Neferović još jednom je istaknuo važnost osnivanja Ureda za europske integracije preko kojega su osmišljeni i u djelo provedeni brojni projekti, a putem kojega je u protekloj godini i zaposlena 61 osoba - 40 asistenata u nastavi kroz II. fazu projekta „Petica za dvoje“ 10 gerontodomaćica, 5 njegovateljica, pomoćni radnik i koordinator projekta zaposleni su kroz projekt „Radom za zajednicu i sebe“, proveden u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, dok su 4 osobe zaposlene u Multifunkcionalnom centru za osobe s invaliditetom.

- U ovom trenutku Grad Požega ima 97 milijuna kuna potpuno spremnih projekata koji čekaju provedbu ili natječaj. Kako bismo nastavili priču koju smo započeli dignuli smo kredit u iznosu od 35 milijuna kuna putem kojega ćemo realizirati pet kapitalnih projekata – rekao je gradonačelnik te na kraju uputio čestitke: - Zahvaljujem se svima koji su nam pomogli u provedbi zacrtanih planova, projektantima i izvođačima radova, pojedincima koji prijateljski odnos s našim gradom pokazuju u konkretnim situacijama, našim Požežanima koji žive izvan našeg grada, ali iz sjene svojom potporom i kontaktima pomažu njegov napredak. Hvala mojim zamjenicima i suradnicima, Gradskom vijeću Grada Požege, ravnateljicama i ravnateljima gradskih ustanova, službenicima i zaposlenicima gradske uprave i gradskih tvrtki Tekije i Komunalca. Vjerujem kako ćemo dobru suradnju nastaviti i u budućnosti. Svim sugrađankama i sugrađanima, dragim Požežankama i Požežanima ovom prigodom čestitam Dan Grada Požege i Grgurevo i poručujem kako će ovo biti jedna iznimno značajna godina za naš grad.

Na sjednici Gradskog vijeća čestitke su uputili: Željko Turk, predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića, Ante Sanader, potpredsjednik Hrvatskog sabora i izaslanik predsjednika Hrvatske demokratske zajednice te župan Alojz Tomašević, kao izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. Sjednici su nazočili msgr. Josip Devčić, saborski zastupnik Franjo Lucić, zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Mario Šiljeg, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Igor Čižmek, predsjednik Županijske skupštine Marijan Aladrović, generalna konzulica Republike Hrvatske u Mađarskoj Vesna Haluga, gradonačelnici Crikvenice, Virovitice, Dugog Sela, Senja, Lipika, Kreševa (BiH) i Baje (Mađarska) te brojni predstavnici institucija i udruga.

Na svečanoj sjednici gradonačelnik Vedran Neferović i gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina potpisali su Sporazum o bratimljenju dvaju gradova. Podijeljena su i javna priznanja pojedincima i kolektivima za njihov rad. Kolektivne nagrade ove godine su dobili Opća županijska bolnica Požega, tvrtka ELPOS d.o.o. Požega, Hrvatska gorska služba spašavanja, stanica Požega i Nogometni klub Slavonija. Pojedinačne godišnje nagrade dobili su dobili su Mirko Ćaćić, Dragutin Mihelčić, Peter Logar i posthumno Verica Rebrina, dok je povelja humanosti pripala Katoličkoj osnovnoj školi. Nagradu za životno djelo ove su godine dobili Tomislav Wittenberg i Vladimir Vugrinec.

-