Petak, 19 Veljača 2016 07:30

Davor Domazet Lošo: "Geopolitičko preslagivanje svijeta u 21. stoljeću"

|||| ||||

U organizaciji Požeške biskupije i u suradnji s Katoličkom gimnazijom u Požegi sinoć je održana prva korizmena tribina u Dvorani sv. Terezije Avilske. O "Geopolitičkom preslagivanju svijeta u 21. stoljeću" govorio je umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo.

- Po prvi puta ću govoriti o cjelovitom geopolitičkom preslagivanju Europe i svijeta. Migrantska kriza dovoljno govori sama po sebi, međutim ni europski i određeni svjetski političari ne razumiju o čemu se ovdje radi, da je to jedan dalekosežan plan i strategija kojom se žele dotući ostatci kršćanskog identiteta Europe. Iza svake strategije postoji interes, a kada odgonetnete koji su čiji interesi onda se možete pozicionirati unutar tih velikih sila. Hrvatska u ovim trenutcima prelamanja svijeta, kakvo je bilo u predvečerje prvog svjetskog rata, ima izuzetnu geostratešku poziciju kakvu nije imala u posljednjih 200 godina. Hrvatska je danas bitan čimbenik na geopolitičkoj karti Europe odnosno Sredozemlja jer se nalazi na početku prvih vrata Euroazije – rekao je Davor Domazet Lošo.

Osvrnuo se i na pitanje migrantske krize i kako zauzeti ispravan stav prema migrantima i izbjeglicama.

- To je asimetrični rat koji nema ni početka ni kraja, nema vojnika i bojišnice, nema pobjede, ali ima poraza, a rat je zato što se osvaja prostor. Ovo je jedan pakleni plan kako dotući Europu kakvu poznajemo, jer za jedan duži period u pripremi je pedesetak milijuna izbjeglica sa srednjeg i bliskog Istoka te iz srednje i sjeverne Afrike da preplave Europu, a to bi u konačnici potpuno promijenilo etničku, kulturnu, civilizacijsku i vjersku sliku Europe. Kako bi se suprotstavili asimetriji to ne možete činiti simetrijom jer su to potpuno različite razine ratovanja. Ovu krizu mogu riješiti samo oni koji su je i počeli, a to su Wall Street i londonski City, koji su sve ovo započeli zbog 17 posto pričuva svjetske nafte koliko se nalazi u Siriji i Iraku – istaknuo je Davor Domazet Lošo.

- Europa je sama kriva za svoje probleme, s geopolitičkog stajališta danas u Europi imate samo jednog ozbiljnog političara koji stvari vidi onakvima kakve one jesu, a to je mađarski predsjednik Orban, pomalo se bude Poljska, Češka i to je taj novi put koji će uspjeti Europu vratiti na prave staze – zaključio je Davor Domazet Lošo.

Izvor: RVA.hr