Ponedjeljak, 08 Veljača 2016 13:53

Veljača u Gradskom kazalištu

|||| ||||

Veljača će u požeškom Gradskom kazalištu biti u znaku brojnih gostovanja. Tako će predstava nastala u domaćoj produkciji „U potrazi za dijamantnom suzom“ 13. i 14. veljače gostovati u Karlovcu, dok će istoga vikenda Požežani imati priliku ponovno pogledati domaću komediju „Tuna Bunjavilo“. S predstavom „Davež“ u Požegi će 26. veljače gostovati Scena Gorica, a kraj mjeseca rezerviran je za plesni vikend Ilijane Lončar.

Prva polovica godine u požeškom Kazalištu zasigurno će biti obilježena značajnim gostovanjima i uspjehom dječjih predstava u domaćoj produkciji.

- Ove godine smo se kandidirali na 9. Festival hrvatske drame za djecu „Mali Marulić“ u Splitu i od ukupno 18 prijavljenih predstava za djecu iz cijele Hrvatske među 6 onih odabranih prema prosudbi izbornika Tomislava Zajeca ušla je i naša nova dječja predstava „U potrazi za dijamantnom suzom“. Očito da Gradsko kazalište Požega ponovno kreće onim dobrim stopama kada su u pitanju dječje predstave jer znamo da su upravo one svojevremeno izazivale veliku pozornost u kazališnom svijetu Hrvatske – rekao je Kazimir Balog, voditelj marketinga u Gradskom kazalištu. Festival se održava od 11. do 14. travnja, a predstava će se odigrati na velikoj pozornici Kazališta mladih u Splitu.

Za domaću publiku prva je na redu predstava „Tuna Bunjavilo“. Predstava će biti odigrana 13. veljače, režirao ju je Tomislav Pavković, lik Tune Bunjavila utjelovio je mladi požeški glumac Ivan Grčić, Antonija Stanišić glumi ciganku Marušku, a ulogu njezina muža, ciganina Šoldu, tumači mladi Lovro Ivanković dok Sven Mađarević glumi Matu Vucibatinu, probisvijeta i jedinoga negativca. U Požegi ponovno gostuje i popularni glumac Zijad Gračić koji u predstavi glumi bogataša Filipa Lukavštinu. Lijepu Mandu, kćer Filipa Lukavštine, mlada Sara Stanić, dok je Ivanu Vukeliću pripala uloga Branka, Mandinog zaručnika. Iz Gradskog kazališta poručuju da za ovu predstavu ulaznica još ima, ali ih je potrebno što prije rezervirati.

Na domaćim daskama druga predstava za djecu igra već 19. veljače. Tada će požeški vrtićarci i osnovnoškolci moći pogledati predstavu “Kod arke u osam”, dok je 23. veljače rezerviran za srednjoškolce koji će imati prigodu pogledati predstavu „Helverova noć“. „Helverova noć“ se smatra jednom od najuspješnijih poljskih suvremenih drama, autora Ingmara Villqista, pravim imenom Jarosław Świerszcz, dramskog pisca i redatelja te povjesničara umjetnosti.

Predstava „Davež“ Scene Gorica u Požegi gostuje 26. veljače. Režiju potpisuje Stojan Matavulj, a glume Iskra Jirsak, Goran Malus i Marko Makovičić. Kroz predstavu se na duhovit način postavlja pitanje zašto se moramo pridržavati ustaljenih normi te se prikazuje kako čovjek svojom upornošću pri rješavanju osobnih problema ruši zadane norme.

Posljednji će vikend u veljači biti posvećen plesnoj umjetnosti. U organizaciji Umjetničke organizacije Plesne radionice Ilijane Lončar 27. i 28. veljače 2016. održat će se u Gradskom kazalištu Požega jubilarni 15. Požeški Plesokaz - međunarodni festival plesa jedinstven u široj regiji. Požeškoj publici predstavit će se ukupno 42 plesna ansambla, škola, studija i klubova iz 20 gradova Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske s ukupno 480 gostiju plesača, voditelja i koreografa.