Srijeda, 27 Siječanj 2016 09:30

Naselje Babin Vir uskoro dobiva nove zelene otoke

||| |||

Stanovnici požeškog naselja Babin Vir već godinama imaju problem s odlaganjem otpada jer su brojni kontejneri postavljeni na neuređenim makadamskim površinama, nema dovoljno kontejnera za komunalni otpad, a također ni za odvojeno sortiranje otpada. S obzirom da je Komunalac Požega d.o.o. tijekom 2015. godine omogućio odvojeno sakupljanje korisnih sirovina za sva domaćinstva u Požegi u individualnom stanovanju, sljedeći korak je uspostava odvojenog sakupljanja papira, stakla, plastike, stare odjeće i obuće za građane i u kolektivnom stanovanju. Upravo je Babin Vir prvo stambeno naselje u kojemu će se formirati novi zeleni otoci te urediti lokacije za kontejnere.

- Ni mi u Komunalcu ni gradska uprava, a ni sami stanari nismo zadovoljni stanjem u tom dijelu grada. Tu su dodatni problemi noćnih dovoza otpada iz privatnih kuća te prekopavanje kontejnera. Zbog toga smo izradili elaborat uređenja lokacija za kontejnere i formiranje novih zelenih otoka u tom naselju. Odredit ćemo još nekoliko lokacija za postojeće kontejnere, a sve u dogovoru sa stanarima - rekao je Anto Bekić, direktor tvrtke Komunalac.

Temeljem toga te na traženje gradonačelnika Vedrana Neferovića za hitnim rješavanjem ovih problema, izvršeno je kompletno snimanje postojećeg stanja razmještaja i broja kontejnera, njihove ispravnosti, mogućnosti za smještaj zelenih otoka te je izrađen elaborat „Prijedlog uređenja lokacija za kontejnere i formiranje novih Zelenih otoka u naselju Babin Vir u Požegi“ kojim su utvrđene potrebe za izgradnjom dva nova zelena otoka te je definirana izgradnja betonskih podloga za komunalne kontejnere, zamjena dotrajalih kontejnera kao i povećanje broja kontejnera za pojedine stambene zgrade.

Iz Komunalca napominju kako su potrebe i mogućnosti postavljanja kontejnera usklađene samišljenjima predstavnika stanara kako bi se izabrale najoptimalnije lokacije za smještaj kontejnera na javnim gradskim površinama, s obzirom da stambene zgrade nemaju površine u svom vlasništvu.

Nakon Babinog Vira, zeleni otoci formirat će se i drugim stambenim naseljima, a prvo će na red doći ono u Vukovarskoj ulici.

Izvor fotografije: 034 portal.