Utorak, 26 Siječanj 2016 13:18

U petak - Noć muzeja

||| |||

Bogat i raznolik program, prilagođen svim ukusima i dobnim skupinama, i ove je godine pripremio požeški Gradski muzej koji se još jednom pridružuje manifestaciji „Noć muzeja“ što ju organizira Hrvatsko muzejsko društvo. Stalni postav Muzeja tom će prilikom zasjati u jednom drugom svijetlu, a posjetitelji će moji pogledati i izložbu Muzeja Slavonije iz Osijeka pod nazivom „Ljupki čuvari uspomena“ .

- Izložba će biti otvorena od 18 sati pa sve do 1 sat iza ponoći, odnosno do kraja Noći muzeja, i u sklopu nje će biti upriličeno jedno zgodno druženje pod nazivom „Budite i vi poput Muzeja – Ljupki čuvari uspomena“. Uz to, do 20 sati će požeški umjetnici iz Udruge Zavičajni pisaca i slikara „Matko Peić“ izrađivati minijaturne portrete svakog onog tko žele otići s uspomenom s Noći muzeja“ – rekla je Maja Žebčević Matić, ravnateljica Gradskog muzeja.

Vrijeme od 20 do 21:30 sati rezervirano je za zajedničku temu ovogodišnje Noći muzeja – hrvatske mecene, utemeljitelji, prosvjetitelji, donatori – u sklopu koje će biti dodijeljena priznanja donatorima muzeja za 2015. Godinu, uz iznenađenje Muzeja u loncu u obliku degustacije slastica iz kuharice Dragutina Lermana, najvećeg i najpoznatijeg hrvatskog donatora.

- Radi se o kolačima "Muškacone" i "Alva šnite" koje će pripremiti požeška slastičarnica Vanila. Nadamo se da će ti kolači, kao i ostali specijaliteti Muzeja u loncu, ostati u trajnoj ponudi kao turistička atrakcija. U 21:30 sati svi ćemo uzeti baklje i krenuti u malu šetnju našim gradom kako bi osvijestili posjetitelje da je cijela Požega muzej. Tragom našeg ovogodišnjeg kalendara „Ljubavni jadi starih Požežana“, i zahvaljujući prijateljima iz Gradskog kazališta, imat ćemo priliku upoznati se s ljubavnim jadima kroz žive slike Miroslava Kraljevića, Franje Cirakija, Luke Ilijaševića i Dragutina Lermana – dodala Žebčević Matić, pozvavši Požežane da u što većem broju posjete Muzej.

Požeška Noć muzeja završit će koncertom pod nazivom „Ljubavni jadi mladih Požežana“ Jimmyja Gitare koji počinje u 23 sata.