Utorak, 23 Lipanj 2015 10:45

Započinje provedba uspostave GIS-a - mole se građani za razumijevanje

||| |||

Potpisani ugovori o sufinanciranju

Potpisivanje ugovora o sufinanciranju i provedba GIS-a bile su teme danas održane konferencije za novinare o kojima je gradonačelnik Vedran Neferović informirao javnost.

Jedna od aktualnih tema bio je ugovor o sufinanciraju po Programu održivog razvoja lokalne zajednice. Naime, nakon postupka aplikacije, projekt Grada Požege odabran je kao jedan od 112 projekata koji će se sufinancirati po Programu održivog razvoja za 2015. godinu. Tako je Grad Požega od Ministarstva regionalnoga razvoja fondova Europske unije dobio 828.000 kuna za rekonstrukciju i dogradnju zgrade Gradske knjižnice i čitaonice u Požegi.

Od 2006. godine pa sve do danas u projekt Gradske knjižnice i čitaonice utrošeno je 11.580.322,31 kuna, od čega je nešto više od 9 milijuna kuna sredstava Ministarstva kulture. U 2013. i 2014. godini za ovaj projekt Grad Požega iz svoga je proračuna izdvojio 510 tisuća kuna, dok je u 2015. godini izdvojeno 628 tisuća kuna. Drugim riječima, Grad Požega je u projekt obnove Gradske knjižnice do sada participirao s nešto više od 2 milijuna kuna.
Grad Požega potpisao je ugovor i s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

- Kada je u pitanju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kandidirali smo projekt za obnovu krovišta OŠ Dobriše Cesarić i Društveni dom Golobrdci. Nakon provedenog javnog natječaja Fonda projekt koji je ukupno vrijedan 2.331.117,50 kuna sufinancirat će Fond s 40%, odnosno s 917.297 kuna koje ćemo dobiti kao potporu za realizaciju – rekao je gradonačelnik Neferović. Odobrena sredstva bit će uložena za povećenje energetske učinkovitosti na objektima Grada Požege.

Započinje provedba uspostave GIS-a

Govorilo se i o provedbi GIS-a (Geografskog informacijskog sustava) Grada Požege u svrhu čijeg razvoja kreće utvrđivanje ažurnog stanja obračunskih površina objekata za komunalnu naknadu.

Sukladno tome, kako bi ispunio zakonsku obvezu Grad Požega, u suradnji s Državnom geodetskom upravom i Geodetskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, provodi projekt uspostave GIS sustava i geoprostorne baze podataka kako bi obračun komunalne naknade bio baziran na temelju ažurnog i točnijeg stanja na terenu.

Terenske poslove u okviru projekta obavljati će studenti Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u vremenskom periodu od 29. lipnja do 4. srpnja 2015. godine. Studenti će, zajedno s djelatnicima Geodetskog fakulteta, na terenu, odnosno s javnih površina, prikupljati sve potrebne prostorne podatke te molimo građane za razumijevanje.