Ponedjeljak, 29 Lipanj 2015 12:31

"Čitajte, jer vam znanje ne može nitko oduzeti" - moto je ljeta u Gradskoj knjižnici

|||| ||||

- Čitajte, jer vam znanje ne može nitko oduzeti, čitajte jer je čitanje zabava s mnogostrukim koristima – poruka je ovogodišnjeg „Ljeta u knjižnici" koje nudi bogat program i niz aktivnosti za građane kako bi svoj odmor proveli aktivno, uz dobro štivo, druženje i kreativne aktivnosti. Zabava i edukcija namijenjena je svima, od onih najmlađih do najstarijih, najavljeno je na danas održanoj tiskovnoj konferenciji Gradske knjižnice i čitaonice.

Tako će Požežanke i Požežani već u subotu, 4. srpnja od 09.00 do 13.00 sati, moći biti dio „knjižnice bez zidova", projekta koji je dio Požeškog kulturnog ljeta, a u sklopu kojeg će svi zainteresirani imati mogućnost posjetiti knjižnicu na ulici, u Šetališnoj zoni, ispred zgrade suda. Osim posuđivanja i vraćanja knjiga, građani će se tijekom te subote imati priliku upisati u Gradskog knjižnicu po akcijskog cijeni od samo 50 kuna, a za sve ljubitelje slikovnih priča organiziran je sajam stripova.

„Ljeto u knjižnici" ove godine ima poseban naglasak na dječje aktivnosti. Tako će oni najmlađi svakoga četvrtka moći sudjelovati u pričaonici, a bit će organizirane i tjedne tematske radionice. Tijekom ljeta bit će aktivna i kreativna radionica za odrasle koja će svoje uratke izložiti već ove subote, u sklopu programa „knjižnice bez zidova". Glazbeni odjel je za vruće ljetne dane pripremio najnovije filmske uratke koji će biti predstavljeni kroz tematske tjedne.

Gradska knjižnica i čitaonica pripremila je i dva nova projekta koji također imaju za cilj poticanje čitanja i podizanje svijesti o važnosti čitanja. Na prvom mjestu se radi o projektu koji se financira iz Zaklade „Slagalica" pod nazivom „Mini knjižnice" dok je na drugom mjestu riječ o projektu koji požeška knjižnica radi u suradnji s općinama Kaptol, Jakšić i Velika. O njima je nešto više rekla Mirjana Franculić, voditeljica Matične službe Gradske knjižnice i čitaonice.

- Niti jedna općina u našoj županiji nema knjižnicu, odnosno nema nikakvu knjižničnu uslugu. U našoj županiji svega je 6% stanovništva učlanjeno u pet narodnih knjižnica. Ovakav nizak postotak rezultat je slabe knjižnične mreže, tj. veliki broj stanovnika naše županije nije u mogućnosti služiti se uslugama gradskih knjižnica – poručila je Franculić. Upravo zato, Gradska knjižnica i čitaonica Požega, u suradnji s općinama Kaptol, Jakšić i Velika, odlučila se za pokretanje knjižničnih stacionara koji će s radom započeti početkom rujna.

Na natječaju Zaklade „Slagalica" prošao je projekt „Mini knjižnice" čime će Požega dobiti tri mini knjižnice na otvorenom – na igralištu u Babinom viru, na Sportsko-rekreacijskom centru te u parku pokraj Zvečeva. Pod geslom „Uzmi knjigu koju želiš pročitati, a u ormarić vrati knjigu koji si pročitao ili donosi knjigu koju imaš, a više ti ne treba" postat će ove tri lokacije prva javna čitališta, namijenjena svima i besplatna za sve, a s ciljem dijeljenja pročitanog.

- Cilj nam je u Požegi dovesti čitače na javno mjesto. Želimo osvijestiti ljude da je čitanje jedna zaboravljena kvaliteta i vrijednost od koje imamo mnogostruke koristi. Mi nećemo odustati – poručila je Aleksandra Pavlović, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice, dodavši kako će, u svrhu približavanja čitanja svima, i ovoga ljeta povoljnije cijene upisa u knjižnicu imati „odlikaši". Novost je akcija za nezaposlene koji od sada imaju pravu na upis u knjižnicu za 35 kuna, uz predočenje dokaza o nezaposlenosti.

Od 1. srpnja do 30. kolovoza vrata Gradske knjižnice i čitaonice bit će otvorena ponedjeljkom, srijedom i petkom od 07.30 do 14.00 sati, utorkom i četvrtkom od 13.00 do 19.00 sati te subotom od 07.30 do 12.00 sati. Za informacije o svim ostalim aktivnostima posjetite web ili Facebook stranicu Gradske knjižnice i čitaonice gdje možete saznati sve što vas zanima.