Subota, 09 Rujan 2017 09:20

Španjolski film "Out of sight" pobjednik 25. Hrvatskog festivala jednominutnih filmova

Veliko finale Požeškog filmskog tjedna održano je sinoć u Gradskom kazalištu i to središnjim događajem - službenim programom 25. Hrvatskog festivala jednominutnih filmova na kojem je prikazno 60 odabranih ostvarenja.

Prema ocjeni stručnog suda Grand Prix ovogodišnjeg 25. Hrvatskog festival jednominutnih filmova u Požegi osvojio je španjolski autor Pol Mallafré s filmom „Out of sight“. Zlatna plaketa pripala je gruzijskom autoru za film "A little beetle", srebrenu plaketu osvojio je Zoran Ćatić iz BiH za film „Fuga“ dok je brončana plakata ove godine otišla u Brazil za film „One day at the time“. Posebna nagrada UNICA-e koja se dodjeljuje za promicanje razumijevanja među narodima i promicanje novog načina filmskog izražavanja pripala je filmu „Lee on 21st century“ redatelja Sajedura Rahmana iz Bangladeša. Međunarodni ocjenjivački sud bio je u sastavu Stanimir Trifonov – filmski redatelj iz Bugarske, Nedžad Begović – filmski redatelj iz BIH, Čejen Černić – filmska redateljica iz Hrvatske, Tomislav Šakić – filmolog iz Hrvatske i Zvonimir Karakatić – član i stalni tajnik festivalskog ocjenjivačkog suda.

Nagrađenim autorima nagrade je uručio gradonačelnik Požege Darko Puljašić koji je prigodnim riječima pozdravio sve goste.

- Pozdravljam vas u ime svih Požežanki i Požežana i nadam se kako se u našem gradu lijepo osjećate. Željku čestitamo nakon 25 godina, a zahvalu upućujemo i svim entuzijastima koji su tijekom ovih godina dali dio sebe kako bi ova filmska forma zaživjela. Ovdje je puno gostiju iz stranih zemalja i nadam se kako će pronijeti priču o Požegi, jer Požega je večeras centar svijeta – ovo je jedini ovakav festival, najbolji festival i Požega će se sigurno truditi i dalje da to traje još 25, još 50 godina i da Željko bude na čelu!. -rekao je gradonačelnik Puljašić.

Festival je i ove godine okupio veliki broj ljubitelja stvaralaštva i filmske umjetnosti, a da je Požega i dalje središte kratke filmske forme govori činjenica da je na ovogodišnji festival pristiglo 449 filmova iz čak 49 zemalja svijeta.

- Tijekom ovih godina imali smo 6500 filmova iz 83 zemlje svijeta. Drago mi je da smo svojom jednominutnom idejom na neki način pokrenuli brojne autore, a danas ovdje nakon 25 godina stojim s pomiješanim osjećajima jer bilo je i lijepih i teškim trenutaka u organizaciji festivala. - rekao je predsjednik Udruge GFR Film-Video Požega Željko Balog.