Ponedjeljak, 03 Srpanj 2017 17:12

Premijer Andrej Plenković i Vlada RH u radnom posjetu Požegi

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i članovi Vlade danas su bili u radnom posjetu Požeško-slavonskoj županiji gdje je održan 2. sastanak Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova, Udruge općina i predsjednikom Odbora za lokalnu (regionalnu) samoupravu u Hrvatskom saboru, te 2. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, kao i predstavljanje Programa za zapošljavanje žena “Zaželi”.

- Ovo je pokazatelj da ni Požeško – slavonska županija niti Slavonija nije zaboravljena i da potpora Vlade RH neće izostati. Pokazalo smo kako Slavonija i naša županija imaju kapaciteta i mogućnosti, a uz ovakvu potporu i razmišljanja te procedure koje će pojednostaviti i mi ćemo podići životni standard. Nastojat ćemo zajednički zaustaviti ovu bijelu kugu koja je najviše pogodila naše krajeve i podići mogućnosti razvoja kako obiteljskih, tako i drugih gospodarstava, te samim time dići Slavoniju na razinu kojoj pripada. – poručio je župan Požeško – slavonske županije Alojz Tomašević.

- Cilj ove Vlade je da u jednoj sustavnoj i partnerskoj suradnji s jedinicama lokalne i područne samouprave popunimo jednu prazninu koju smo uočili proteklih godina, a to je nedovoljna koordinacija djelovanja i dijaloga između središnje razine vlasti i hrvatskih županija. Imamo obvezu da sve temeljne strateške razvojne teme zajednički raspravimo, pokušamo postići što širi politički konsenzus, neovisno o stranačkoj pripadnosti, nego raditi na tome da unaprijedimo razvoj svih hrvatskih krajeva i omogućimo rješavanje onih ključnih pitanja, a to su prije svega gospodarski rast i razvoj, društvena solidarnost i ravnomjernih razvoj Hrvatske. - rekao je tom prigodom predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Premijer Plenković kazao je kako su teme današnjeg sastanka bile nova strategija regionalnog razvoja u čijoj su izradi sudjelovale županije, gradovi, općine te vrlo aktualna tema fiskalne decentralizacije, točnije način financiranja jedinica lokalne i regionalne samouprave. Na tu je temu ministar financija Zdravko Marić prezentirao nove modele financiranja koji bi bili jednostavniji za financiranje jedinica lokale i regionalne samouprave.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac predstavila je Strategiju regionalnog razvoja RH za razdoblje do kraja 2020. godine, dok je ministar financija Zdravko Marić govorio o fiskalnoj decentralizaciji i financiranju jedinica lokalne i područne samouprave.

U drugom dijelu radnog posjeta program za zapošljavanje žena “Zaželi” uz premijera Andreja Plenkovića, predstavili su ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić i ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalnih politika Nada Murganić. Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava u lipnju je objavilo otvoreni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz fondova EU pod nazivom „Zaželi – program zapošljavanja žena“. Ovaj projekt je vrijedan ukupno 400.900.000,00 kn, a financirat će se u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda.

U nastavku je održana 2. Sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem na kojemu je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac predstavila provedbu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, s naglaskom na ugovorene projekte iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Govorilo se i o osnivanju fonda za regionalni razvoj te o najvažnijim natječajima u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

Foto: Grad Požega/Slavonski.hr