Četvrtak, 22 Lipanj 2017 11:38

Ivanjski krijes uz Izbor za Miss Požeško-slavonske županije

Za Miss Požeško-slavonske županije izabrana je Helena Matošević iz Frkljevaca, prva pratilja je Anja Čurčić iz Novoselaca, a druga pratilja Gabrijela Mišić iz Trnovca. Odluka je ovo dvanaest članova ocjenjivačkog suda na sinoć održanom natjecanju na središnjem gradskom trgu, a u sklopu tradicionalnog Ivanjskog krijesa kojeg Požežani pale 21. lipnja svake godine.

- Prije svega zahvalila bi se našim sponzorima koji su bili divni. Zahvaljujem se i mojim roditeljima koji su mi bili potpora cijelo ovo vrijeme i vjerovali u mene. Ovo je za mene bilo jako lijepo iskustvo. Nisam se nadala da ću pobijediti iako sam priželjkivala, kao i svaka od nas. Bit će veliko slavlje doma. – rekla je nakon izbora Helena kojoj je lentu predala prošlogodišnja miss Sara Vukušić.

Novoj miss pripala je čast da zapali ivanjski krijes koji se po starom požeškom običaju pali prvog dana ljeta, svake godine 21. lipnja. Stari je to požeški običaj, zabilježen još davne 1739. godine u Kempfovoj monografiji koji je svoju tradiciju zadržao sve do današnjih dana. Zvjezdano nebo, vatromet i ivanjski krijes obasjaju nebo iznad Požege, okupljajući i stare i mlade na glavnom gradskom Trgu. Tako je bilo i sinoć, a atmosferu je dodatno zagrijao nastup grupe Vatra, jednog od najpopularnijih bendova u Hrvatskoj.

Paljenjem Ivanjskog krijesa službeno je započelo i Požeško kulturno ljeto koje i ove godine donosi brojne izložbe, kazališne predstave, koncerte i druge sadržaje, a sve u organizaciji Turističke zajednice Grada Požege. Ugodno ljeto svojim sugrađanima poželio je sinoć i požeški gradonačelnik Darko Puljašić.

- Večeras su krijes zapalile najljepše među nama koje će glas o Požegi prenositi diljem Hrvatske, a možda i šire. Vama moje drage sugrađane i sugrađani želim ugodno ljeto u našem gradu i neka vam ovaj najduži dan u godini prođe u dobrom raspoloženju. – poručio je gradonačelnik.

Foto: Požeški dnevnik